Vědecky potvrzeno: Konzumace tmavé čokolády snižuje stres a podráždění, zlepšuje paměť

 
Další 3 fotografie v galerii
Konzumace čokolády vám zlepší i paměť / Pixabay
Nový průzkum na toto téma ukazuje, že zde mohou být zdravotní benefity při požívání určitého typu čokolády. Zjistily to dvě studie, které byly také prezentovány na každoroční akci „Experimentální biologie 2018", jež i letos proběhla v San Diegu.

TESTY ukázaly, že konzumace tmavé čokolády s vysokou koncentrací kakaa (aspoň 70 % obsahu a 30 % třtinový cukr) má pozitivní vliv: vede ke na snížení stresu a podráždění, zároveň ke zlepšení nálady, paměti a imunity.

I když je velmi dobře známo, že je kakao vynikajícím zdrojem flavonidů, jde o vůbec první test, kdy to vše bylo testováno přímo na lidech, aby bylo zjištěno, jak to ovlivňuje kognitivní, kardiovaskulární a endokrinní činnost.

Hlavním autorem obou studií je specialista Lee S. Berk, který se nechal slyšet v tomto duchu: „Po léta jsme se dívali na vlivy tmavé čokolády na neurologické funkce z pohledu a obsahu cukru (tj. více cukru = více radosti). Toto je ovšem první případ, kdy se díváme na dopad požívání většího objemu kakaa. Obě studie ukazují, že čím větší je obsah kakaa, tím větší je i jeho pozitivní vliv na koncentraci, paměť, náladu, imunitu a má další přínosy."

Flavonidy v kakau jsou velmi silné antioxidanty a látky účinné i protizánětlivě. Jejich pozitivní vliv na zdraví se tedy nedá nijak popřít.

V prvním případě se testoval vliv 70 % kakaa na odezvu v lidském imunitním systému se zaměřením na protizánětlivé cytokiny. Druhá studie zase využívala EEG odezvy poté, co testovaný subjekt snědl 48 gramů tmavé čokolády.

Mohlo by vás zajímat

Reklama