Češi jezdí autem kvůli vysokým cenám pohonných hmot méně, čtvrtina zvažuje elektromobil

Jízdu vlastním autem omezují méně hlavně obyvatelé větších měst nad 100 000 obyvatel / Pixabay
Téměř polovina lidí v současnosti jezdí vlastním autem méně, než by chtěla. 46 % lidí tak reaguje na vysoké ceny pohonných hmot a celkové zdražování. Dalších 22 % zvažuje, že cestování vlastním autem omezí.

Naopak pro 32 % lidí nepřipadá další omezení jízdy autem v úvahu. Vyplývá to z průzkumu společnosti Raiffeisen – Leasing.

Jízdu vlastním autem omezují méně hlavně obyvatelé větších měst nad 100 000 obyvatel, mezi nimi to uvedla celá polovina. V této skupině také 30 % respondentů říká, že už nyní na kratší trasy využívá jiný dopravní prostředek (například MHD) a autem absolvuje jen delší cesty.

Využití auta na delší trasy je také jedno z nejčastěji zvažovaných opatření společně s opravou vozu, aby nemělo zbytečně vysokou spotřebu. Jedno nebo druhé se chystá udělat 22 % lidí. 

Pro čtvrtinu lidí je pak variantou do budoucna pořízení hybridu nebo elektromobilu. O takovém řešení přemýšlejí častěji obyvatelé Prahy, mladší lidé, muži, ale třeba také lidé žijící ve městech do 20 000 obyvatel. 

“Elektromobily jsou pro českou veřejnost stále docela nové téma, zájem o ně ale roste. Z našich dat vyplývá, že nejčastěji o nákupu elektromobilu uvažují lidé žijící nebo podnikající ve městě. To je do značné míry logické, protože elektromobily jsou výhodnou alternativou pro jízdu na kratší vzdálenosti a jejich provoz stojí méně než v případě aut na konvenční pohon,” popisuje Jaroslav Kumbera z Raiffeisen – Leasing. 

Naopak mezi nejméně využívaná opatření patří sdílení nákladů na provoz vozidla, například v rodině, s přáteli nebo formou spolujízdy. Dvě třetiny respondentů u těchto opatření uvedly, že pro jejich situaci nepřipadá takové řešení v úvahu.

Výjimkou jsou v tomto ohledu zástupci nejmladší generace do 26 let, ve které takovou formu úspor provozních nákladů dělá nebo zamýšlí každý druhý. Průzkum realizovala společnost Raiffeisen – Leasing v červenci tohoto roku, zúčastnilo se ho 525 respondentů.

Zdroj: Raiffeisen – Leasing, Ipsos

Mohlo by vás zajímat

Reklama