Pohled za oponu: Vývoj nového léku stojí miliardu dolarů a trvá až 15 let

Investice do vědy a výzkumu v oblasti medicíny jsou zásadní pro zlepšení kvality léčby a života pacientů / Pixabay
Vědci často do procesu vzniku nových léčiv zapojují nezvyklé metody a postupy, které mohou vše zlevnit a urychlit. S vývojem pomáhá například umělá inteligence.

Samotný objev nové léčivé látky automaticky neznamená, že se za několik let objeví v lékárně. V praxi uspěje dle webu AV ČR zhruba jeden až dva nápady z deseti. Rozdíl je v navazujícím procesu, tedy transferu technologií. Nejnovější trendy a pokrok v objevování léků představují odborníci na již 8. ročníku letní školy věnované vývoji léčiv Prague-Weizmann Summer School on Advances in Drug Discovery. 

„Zjednodušeně jde o to, aby se nová látka úspěšně otestovala a právně ochránila, aby se nápadem začaly zabývat farmaceutické firmy. To všechno stojí obrovské peníze a vyžaduje značné know-how. Naše letní škola účastníkům z řad doktorandů a postdoktorandů celý tento proces prakticky přibližuje. V rámci své profesní kariéry pak budou na vše mnohem lépe a hlavně prakticky připraveni,“ říká zakladatel školy Martin Fusek z Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR.

„České univerzity mají díky svým úspěchům ve výzkumu v mnoha oblastech přírodních věd, inženýrství a techniky mezinárodní věhlas. U biotechnologií je to také velká zásluha Vysoké školy chemicko-technologické v Praze a Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd České republiky. Velmi proto oceňuji mezinárodní charakter této letní školy, který může prohloubit spolupráci vědeckých kapacit při vývoji důležitých léků,“ hodnotí Vladimír Balaš, ministr školství.

Nejen pandemie Covid 19 ukázala, že investice do vědy a výzkumu v oblasti medicíny jsou zásadní pro zlepšení kvality léčby a života pacientů i jejich okolí.

„Přínos, který vývoj nových léků představuje, pozitivně ovlivňuje lidstvo globálně, bez ohledu na geografické hranice. Proto mě těší, že se česko-izraelská spolupráce rozvíjí zejména v oblasti medicíny a biologie. To je do velké míry zásluhou spolupráce mezi ÚOCHB a Weizmannovým institutem věd. Díky nim se letos v Praze scházejí mladí vědci z Česka a Izraele, aby společně pracovali na projektech v této klíčové oblasti. Což je pro nás ten nejlepší příslib do budoucna,“ shrnuje Anna Azari, velvyslankyně Izraele v ČR.

„Známkou kvality a mezinárodního významu této letní školy je i to, že se k nám přidal známý Weizmannův institut věd, s nímž se nyní střídáme v organizaci. Je to skvělá synergie, která platí i pro naše společné výzkumné projekty – my jsme velmi dobří v chemii, oni jsou zase světová špička v biologii. Bez těchto expertíz se v oblasti objevování nových léků neobejdete,“ komentuje prof. Jan Konvalinka, ředitel Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR.

Zdroj: AV ČR, Ústav organické chemie a biochemie

Mohlo by vás zajímat

Reklama