Archeologové zjistili, že starověká mayská města byla zamořená toxickou rtutí

Záhadou zůstává, odkud Mayové rtuť pro své barvivo brali / Pixabay
Staří Mayové si pravděpodobně sami otrávili svá města. V nové studii to tvrdí archeologové, kteří ve vykopávkách mayských měst naměřili silnou kontaminaci rtutí.

Ta je v některých místech tak silná, že může představovat nebezpečí i pro samotné archeology. „Znečištění životního prostředí rtutí se v současnosti obvykle vyskytuje v průmyslově vytížených oblastech a industrializované krajině," říká Duncan Cook, geoarcheolog z Australské katolické univerzity a hlavní autor studie publikované v časopise Frontiers in Environmental Science.

Spolu s týmem vědců z USA a Velké Británie prověřil soubory dat z 10 mayských nalezišť z let 250 až 1100 našeho letopočtu. Porovnáním naměřených dat pak vědci zjistili, že sedm z těchto lokalit vykazuje hodnoty, které bychom dnes označili za toxické.

Rtuťový pigment, který se běžně vyskytuje v blízkosti horkých pramenů a sopek, se od nepaměti používá jako červené barvivo. Pro mayskou kulturu, která je známá svou fascinací krví, bylo toto barvivo velmi důležité. „Červeně zbarvené předměty představovaly pro Maye sílu duše, která sídlí v krvi," říká geoarcheolog Nicholas Dunning z univerzity v Cincinnati. Zářivě červený pigment pro ně tedy byl neocenitelnou a posvátnou látkou. O smrtících vlastnostech tohoto kovu ale nevěděli.

Záhadou zůstává, odkud Mayové rtuť pro své barvivo brali. Běžně se totiž získává z minerálu zvaného cinabarit, který se ale v okolí mayských měst nevyskytuje. K nalezištím tohoto minerálu tak zřejmě museli poměrně daleko cestovat. Podle archeologů se cinabarit ve střední Americe těží už od druhého století před naším letopočtem. Největšího využití pak pravděpodobně dosáhl kolem třetího století našeho letopočtu, kdy Mayové stavěli po celé zemi své bohatě zdobené chrámy.
 
V některých velmi významných chrámech a hrobkách ale byly nalezeny i schránky s čistou, tekutou rtutí. Jak k takto čisté rtuti Mayové přišli je pro vědce stále záhadou. Buď se k ní totiž dostali obchodem, nebo vlastními chemickými metodami. Obě tyto možnosti by ale znamenaly přepsání našich dosavadních znalostí o mayské kultuře. 
 
Jak moc se kontaminace mayských sídel rtutí projevila na zdraví samotných Mayů zatím taky není úplně jasné. Některé nové studie ale naznačují, že se tento těžký kov dostal hluboko do jejich kostí.

Například jeden z posledních vládců města Tikal, král zvaný temné slunce, byl velmi obézní, což by mohlo odpovídat metabolickému onemocnění typickému pro otravu rtutí. Podle vědců je ale potřeba dalších výzkumů ke zjištění, jak velkou roli v dějinách Mayů měl vlastně tento toxický těžký kov.

Zdroj: Frontiers in Environmental ScienceScienceAlert

Mohlo by vás zajímat

Reklama