Lexus RX 450h+ plug-in hybrid dojede dál a zrychlí na stovku za 6,5 sekundy

Spotřeba paliva by se u novinky měla pohybovat kolem 1,1 l/100 km / Lexus
Nový plug-in hybridní RX 450h+ přináší kvalitní řemeslné zpracování, pohodlí v kabině, vyspělé bezpečnostní systémy i schopnost jízdy na samotnou elektřinu. Dojezd v elektrickém režimu EV je až 69 km. Po vybití baterie pak přepne do režimu hybridního pohonu.

Lexus stvořil koncepci luxusního SUV, a také jako první dle webu výrobce před 17 lety uvedl do prémiového segmentu elektrifikovaný pohon.

Dalším přínosem je chytré obestavění prostoru vyplývající z podvozkové platformy GA-K, umožňující zabudovat celou hybridní baterii RX do prostoru pod podlahou vozidla. To se odráží v ještě lepší dynamice vlivem nízkého těžiště, jakož i větší kabině a zavazadlovém prostoru.

Plug-in hybridní RX 450h+ umožňuje neomezené a nepřerušované cestování na dlouhé vzdálenosti společně s výhodou nízkých emisí, příznivé spotřeby paliva a delšího dojezdu na samotnou elektřinu.

Nově potvrzené homologované údaje uvádějí emise oxidu uhličitého na úrovni 24 g/km, spotřeba paliva 1,1 l/100 km a elektrický dojezd až 69 km, vše v kombinovaném cyklu podle WLTP. Maximum výkonu 309 k (227 kW) znamená svižnou jízdní dynamiku a zrychlení z místa na 100 km/h za 6,5 sekundy.

Po vybití baterie naskočí hybridní režim

Fakta a čísla jsou však jen částí příběhu. Od konkurentů se RX 450h+ odlišuje především v okamžiku, kdy vůz vyčerpá energii z hybridní baterie. Většina plug-in hybridních vozidel jednoduše přepne na spalovací motor, což znamená vyšší emise a horší spotřebu paliva do té doby, než se vůz opět zapojí do zásuvky a dobije.

Plug-in hybrid Lexus oproti tomu hladce přepne do hybridního režimu, kdy se baterie dobíjí při samotné jízdě při zachování vysoké úrovně provozní efektivity.

S ohledem na nabídku různých jízdních režimů je možné při každé cestě zužitkovat výhody plug-in hybridního pohonu na maximum. Výchozím režimem je elektrický režim EV. Vozidlo využívá samotný elektrický pohon, dokud se nevyčerpá energie z baterie.

Pohon zůstává čistě elektrický bez ohledu na to, jak prudce řidič sešlápne akcelerační pedál. V režimu Auto EV/HV může do hry dočasně vstupovat hybridní pohon, například když chce řidič krátkodobě zvýšit výkon, vybíjení baterie je tak pomalejší. Řidič též může zvolit režim HV, kdy se udržuje úroveň nabití baterie spouštěním a vypínáním spalovacího motoru podle potřeby.  

Zdroj: Lexus

Mohlo by vás zajímat

Reklama