Převratná novinka v oftalmologii poprvé v České republice: Nejrychlejší laser na světě zkrátí operaci na vteřiny

 
Další 1 fotografie v galerii
Operace nejrychlejším laserem / Neovize
Lasery umožnily již milionům lidí s dioptrickými vadami zahodit brýle a tím změnit svůj život k lepšímu. Díky inovované technologii lze nyní oftalmologické zákroky uskutečnit mnohem rychleji a pohodlněji než dříve. S příchodem nové generace laseru se doba ošetření zkrátí na vteřiny. Výhody revolučního laseru mohou nyní poprvé využít i pacienti v České republice.

Laser se pro korekci dioptrických vad využívá již 35 let. Pomocí nejšetrnější metody SMILE bylo celosvětově odoperováno 6 milionů očí. Femtosekundový laser při tomto zákroku odstraní dioptrie přímo v rohovce. Vytvoří řez o velikosti tří milimetrů a lékař následně tímto otvorem upraví část rohovky ve tvaru čočky, čímž pacientovi umožní ostré vidění. Zákrok probíhá ambulantně, je bezbolestný a rekonvalescence je velmi rychlá, jelikož rohovka zůstává pevná a celistvá. Pokrok jde navíc stále kupředu a nové technologie nyní umožňují ještě rychlejší, šetrnější a komfortnější odstranění dioptrií. Jen několik vybraných zdravotních zařízení v Evropě se může pochlubit možností operovat své pacienty prostřednictvím nového unikátního laseru nové generace vybaveného robotickou asistencí, která umožňuje získat lepší kontrolu nad průběhem zákroku. Nyní se mezi tato pracoviště zařadily i Oční kliniky NeoVize.

Rychlost a větší pohodlí přispívá ke snížení stresu pacientů a zdárnému průběhu operace

Největší předností unikátního přístroje je rychlost. Laser působí na oko pouhých 10 sekund. Tím se výrazně se zkrátí čas, kdy je důležitá spolupráce pacienta. „Pro pacienty to znamená zkrácenou dobu zákroku, a tedy i menší obavy z doby pobytu na operačním sále,“ uvádí primářka pražské NeoVize Lucie Valešová, podle které rychlejší operace potažmo sníží možný stres pacientů. Vysokým přínosem je i nové ergonomické lehátko, které je součástí přístroje a pacient i chirurg k němu mají bezproblémový přístup. Využití LED technologie umožňuje navíc pacientovi vybrat si barvu ambientního osvětlení laseru během operace. Světelná pohoda vede ke zklidnění a zlepšuje relaxaci pacienta, která přispívá ke zdárnému průběhu operace. Zákrok je zároveň tichý. „Připadalo mi až neuvěřitelné, jak rychle vše proběhlo. Byla jsem mile překvapená i tím, jak vypadá samotný operační sál a laser,“ přiznává pacientka Jana, která se díky femtosekundovému laseru zbavila své krátkozrakosti, jež ji trápila od dětství. „Během pár sekund se mi změnil život – už nemusím každé ráno po probuzení hledat brýle a řešit, aby mi nespadly při sportování anebo při hraní s mými malými dětmi. Kontaktní čočky mi nevyhovovaly a skla na nose byla zase velmi nepraktická,“ vysvětluje, proč se rozhodla pro laserovou operaci.

Celková investice překračuje 50 milionů korun

Inovovaný laser poskytuje benefity nejen pacientům, ale i samotným lékařům. Výhodami nové generace laseru jsou propojení na nové diagnostické přístroje, vzdálená správa a plánování operací a ještě dokonalejší centrace včetně kompenzací pohybu oka. „Operatérům poskytuje díky inteligentnímu robotickému asistenčnímu systému zvýšení kontroly nad průběhem operace,“ doplňuje přínosy přístroje docentka Šárka Skorkovská z Oční kliniky NeoVize Brno. Aktuálně nový laser pracuje pouze na několika vybraných evropských pracovištích, například v Německu, Velké Británii, Dánsku či Itálii. Česká republika a Slovensko se tak zařadí mezi první země, kde bude přístroj instalován. „V NeoVizi jsme se rozhodli pořídit nové lasery na všechny tři hlavní kliniky v Praze, Brně a Bratislavě. Celková hodnota investice překračuje 2 milióny euro, tj. více než 50 milionů korun. Je to pro nás velká pocta a důkaz vysoké kvality práce našich lékařů, sester, techniků a optometristů. S ohledem na velký zájem o nový laser jeho výrobce velmi důkladně zvažuje, kterým pracovištím přístroj dodá během prvních dvou let od zahájení výroby,“ upozorňuje Petr Kocian, zakladatel a generální ředitel skupiny NeoVize Group.

Navrací ostrý zrak i lidem s keratokonem

Superrychlý femtosekundový laser nové generace nabízí řadu využití. Je určen zejména pro odstranění dioptrických vad – krátkozrakosti a astigmatismu. „Zároveň ho budeme využívat i pro implantaci intrastromálních prstenců (tzv. Keraringů), kterými se léčí méně známé, ale o to nebezpečnější onemocnění zvané keratokonus. V první polovině roku 2023 plánujeme odstraňovat za pomoci nového přístroje i dalekozrakost,“ vypočítává docentka Skorkovská typy operací, při nichž bude pomáhat přístroj se dvěma robotickými rameny, který se kromě pokročilých funkcí pyšní i propracovaným moderním designem.

Česká oftalmologie patří mezi světovou špičku

NeoVize od svého založení využívá nejpokrokovější technologie. Byla to právě tato síť očních klinik, která v roce 2008 začala pracovat s prvním femtosekundovým laserem tohoto typu v České republice. „Poté, co jsme se seznámili s vlastnostmi a konceptem nové inovativní generace laserů, rozhodli jsme se pro jejich nákup. Jde o revoluční laser. Před lety způsobil zvrat v laserové chirurgii díky metodě ReLEx Smile,“ popisuje Petr Kocian a dodává, že úroveň české oftalmologie je v porovnání se světem na vynikající úrovni. Oční kliniky NeoVize disponují všemi nejmodernějšími technologiemi pro diagnostiku a léčbu očních vad a chorob, které jsou ve světě dostupné. „Jednoznačně se řadíme mezi světovou špičku. A to nejen přístroji, ale zejména výsledky, kvalitou a rozsahem péče i její organizací. Naši lékaři jsou uznávanými kapacitami, což dokazují i stovky pacientů, které k nám ročně přijíždějí na operace ze zahraničí,“ uzavírá Kocian.

Stěžejní přínosy femtosekundového laseru nové generace Visumax 800

  • Rychlost: V porovnání s předchůdci nabízí kratší čas působení laseru a výrazně usnadňuje separaci tkáně. Vytvoření lentikuly za méně než 10 sekund a vytvoření flapu přibližně za 5 sekund je možné díky rychlejší frekvenci opakování laserových pulzů 2 MHz a inovativnímu systému skeneru.
  • Menší stres pacientů: Vyšší rychlost řezu se promítá v kratším čase přisátí, což snižuje pravděpodobnost potenciální ztráty sukce. Během laserového ošetření navodí pocit klidu a sníží úroveň stresu pacienta. Ke zklidnění operovaného přispívá i ambientní osvětlení.
  • Robotika a lepší kontrola pro lékaře: Inteligentní robotické asistenční systémy, jako je kompenzace cyklotorze a asistence při centraci, pomohou chirurgovi během operace získat lepší kontrolu nad průběhem zákroku. Zařízení je navrženo tak, aby zvýšilo efektivitu a ergonomii.
  • Komfort a bezpečí: Pacient pohodlně leží na chirurgickém ergonomickém lehátku a lékař k němu má bezproblémový přístup.
  • Digitálně propojené pracovní prostředí: Spolehlivá integrace pomůže při zákroku zrychlit jednotlivé kroky, dosáhnout vyšší efektivity při zjednodušeném pracovním postupu a zároveň pomůže omezit zdroje chyb. Před a po laserové korekci zraku se veškerá příslušná dokumentace o chirurgickém zákroku včetně všech videí přiřadí ke každému příslušnému pacientovi a uloží do systému. Tím se snižuje administrativa a zvyšuje efektivita pracovního postupu. Správu údajů o pacientech a plánování léčby lze provádět z libovolného místa ve zdravotnickém zařízení.
  • Přesnost: Dokáže vytvořit velmi přesné lamely. Je možné v širokém rozmezí nastavovat jejich průměr, tloušťku, polohu závěsu a úhel bočního řezu. Díky vysoké přesnosti řezu lze lamelu snadno odklopit, což je navíc usnadněno vysokou rychlostí řezání a optimalizovaným nastavením parametrů.
  • Šetrnost: Povrch rohovky zůstává celistvý, nedochází tak k narušení její stability a pevnosti. Pacienti se po zákroku rychle vrací ke svým běžným činnostem.

Mohlo by vás zajímat

Reklama

Komerční sdělení

Škoda Karoq: Rodinný dobrodruh

redakce