Kuličková ložiska se dají vyrábět z recyklovaného plastu, přitom dosahují stejných limitů zatížení

Kuličkové ložisko z recyklovaného plastu nekoroduje a je mimořádně odolné vůči chemikáliím / Hennlich
Další krok směrem k udržitelné výrobě plastů ušla německá společnost igus, specialista na chytré plasty, který je v Česku výhradně zastoupen firmou Hennlich.

Společnost využívá zbytky vysoce výkonného plastu xirodur B180 z výroby vstřikování k výrobě ECO verze osvědčeného kuličkového ložiska xiros. Ložisko vyrobené z recyklátu přitom dosahuje dle webu společnosti Hennlich téměř stejných technických vlastností a limitů zatížení.
 
Ani ta nejlepší výroba vstřikováním nedokáže využít plasty na 100 procent. Neshodným dílům a vtokům se často nelze vyhnout. To platí i pro výrobu kuličkových ložisek ve firmě igus, jejichž vnitřní a vnější kroužky jsou mimo jiné vyrobeny z vysoce výkonného plastu xirodur B180.

Výrobci si však mohou vybrat, jak se zbytky naloží. Vyhodit je do průmyslového odpadu? Jednoduchá možnost, která však neprospívá životnímu prostředí. Protože cenné suroviny jsou navždy ztraceny. A emise znečišťují planetu.

"Plasty lze vyrábět také s ohledem na přírodu. I proto náš dodavatel neustále vyvíjí aplikace a výrobky postavené na recyklovaných materiálech. Posledním v řadě je recyklace zbytků vysoce výkonného plastu xirodur B180 na regranulát, ze kterého se vyrábí recyklované varianty kuličkového ložiska xiros,“ říká Tomáš Vlk, produktový manažer pro triboplasty igus ve firmě Hennlich.

Recyklační varianta v testu přesvědčila

Nová varianta ECO se skládá ze čtyř komponentů: vnitřní a vnější kroužky jsou vyrobeny z recyklovaného materiálu xirodur B180 ECO, klec z recyklovaného materiálu iglidur J4, kuličky volitelně z nerezové oceli nebo skla - kombinace, při které se zákazníci nemusí obávat žádných kompromisů v kvalitě. "Testy ve zkušební laboratoři firmy igus dokázaly, že recyklovaná verze kuličkového ložiska dosahuje téměř stejných technických vlastností a mezních hodnot zatížení jako originál," říká Tomáš Vlk. "Jediná nevýhoda recyklovaného plastu xirodur B180 ECO je, že již nesplňuje požadavky FDA. Proto již není vhodný pro přímý styk s potravinami." 
 
Zůstává však dostatek aplikací, kvůli kterým se vyplatí recyklovaná verze. Stejně jako původní kuličková ložiska umožňují tichý, samomazný a hygienický chod nasucho ve strojích a zařízeních, například v tiskařském průmyslu, v etiketovacích nebo balicích strojích. V porovnání s klasickými kovovými ložisky má verze ECO polymerových ložisek řadu výhod. Kuličkové ložisko z recyklovaného plastu nekoroduje, je mimořádně odolné vůči chemikáliím, nemagnetické a elektricky izolované. Kromě toho je až o 60 procent lehčí a o 40 procent levnější než kovová ložiska.

Krok za krokem k udržitelné výrobě plastů

Nový recyklovaný materiál xirodur B180 ECO je dalším krokem na cestě k větší udržitelnosti výroby plastů. Ve variantě ECO jsou již od poloviny k dispozici kluzná ložiska z vysoce výkonných plastů. U 16 svých materiálů iglidur uvádí firma igus přesnou stopu CO2 jako emise Scope 3. Kromě toho společnost v roce 2019 spustila program Chainge, který je určen pro recyklaci vyřazených energetických řetězů.

Energetický řetěz E2.1CG je například prvním energetickým řetězem na světě, který je vyroben ze 100 procent z regranulátu. Od začátku programu společnost igus již shromáždila a recyklovala 60 tun vysoce účinných plastů, a tím je převedla z klasického lineárního hospodářství do oběhového hospodářství.

Dalším opatřením je investice do společnosti Mura Technology Limited, jejíž technologie přeměňuje nerecyklovatelný plastový odpad na olej během 20 minut. Olej lze poté použít k výrobě nového plastového granulátu.

Zdroj: Hennlich, igus

Mohlo by vás zajímat

Reklama