Změřit si rychlost internetu můžete na mobilu díky aplikaci NetTest

Měřit je třeba ve volném prostředí, zhruba ve výšce 1,5 metru / ČTÚ
Český telekomunikační úřad po roce od uvedení měřicího nástroje NetTest spustil právě dnes, tedy 5. prosince 2022, mobilní aplikaci NetTest.

Ke stažení je zatím dle webu ČTÚ pouze pro mobilní zařízení s operačním systémem Android (jedná se o první oficiální verzi aplikace a na některých zařízeních tak mohou být případně její funkce omezené či nedostupné).

Kromě běžného měření v podobě jednoduchého testu aplikace nabízí i možnost měřit certifikovaně. Důvodem k reklamaci kvality služby internetu v mobilním zařízení je velká odchylka: tou je pokles rychlosti pod 25 % inzerované rychlosti; buď na souvislou dobu delší než 40 minut nebo opakovaně pětkrát za hodinu. 

Reklamaci usnadní možnost výsledky certifikovaného měření uložit v PDF. A jak vlastně správně měřit rychlost internetu v mobilu aplikací NetTest?

​Měřit je třeba ve volném prostředí, zhruba ve výšce 1,5 metru a zařízení by se nemělo hýbat. Samozřejmostí je vypnutá Wi-Fi a zapnutá GPS. Je třeba podotknout, že měření spotřebuje poměrně vysoký objem dat, dle rychlosti mobilní sítě cca 200 MB i více.

Měření provedené v místě s nedostatečnou úrovní mobilního signálu je ve výsledku měření označeno jako chybné. Takové měření je doporučeno v dané lokalitě opakovat pro případ, že pouze došlo k zakolísání úrovně v místě měření.

Zdroj: Český telekomunikační úřad

Mohlo by vás zajímat

Reklama