Pět IT trendů a předpovědí pro rok 2023, o kterých byste měli vědět

Technologie nelze nikdy zastavit, ale můžete se na ně připravit a přizpůsobit se jim / Pixabay
S blížícím se koncem roku 2022 se naše myšlenky přirozeně obracejí k tomu, co by mohl přinést rok 2023. Svět technologií se neustále mění a dochází v něm k neustálému vývoji.

Je vzrušující přemýšlet o tom, co přinese budoucnost a jaké technologické pokroky, které nám příští rok přinese, přímo ovlivní způsob naší práce. Pojďme se podívat na několik technologických trendů, které podle webu Coding Bootcamp budou v roce 2023 těmi, které je třeba sledovat.

Metaverze, budoucnost internetu

Pokud jste rádi informováni o tom, co se děje ve světě, určitě jste slyšeli o metaverze. Jedná se o jeden z nejnovějších technologických výdobytků roku 2022, který prý v příštím roce vzroste.

Obvykle se vysvětluje jako ‘pohlcující digitální svět’, ale ve skutečnosti nikdo vlastně neví, o co jde. Každý má pro tyto pojmy své vlastní definice a svět čeká na rok 2023, aby si ujasnil, co to vlastně metaverze je.

Podle Marka Zuckerberga bude metaverze pokročilou verzí virtuální a rozšířené reality. Na druhou stranu tvůrci Decentralandu naznačují, že metaverze bude obklopovat koncept blockchainu a decentralizace. Všechny tyto definice by sice mohly být pravdivé, ale co přesně to je, bude vysvětleno až po jeho úplném odhalení.

„Možná se také dočkáme dalšího vývoje autonomních avatarů s umělou inteligencí, kteří nás budou zastupovat v metaverzu, i když nebudeme přihlášeni do digitálního světa,“ říká Jana Večerková, ředitelka projektu Coding Bootcamp Praha.

Slyšeli jste o ambientní výpočetní technice?

Jedním z technologických trendů, který je možná blíže, i když ho nevidíme, je ambientní výpočetní technika. Tento koncept je známý již několik desetiletí: myšlenka spočívá v tom, že nemusíme nosit techniku s sebou, protože inteligence je zabudována do světa kolem nás, od chytrých reproduktorů až po chytré domy. Ambientní výpočetní technika je navržena tak, aby zmizela v prostředí kolem nás – možná proto je to trend, který zůstal pro mnohé neviditelný, alespoň doposud.

Umělá inteligence všude kolem nás

Umělá inteligence (z anglické zkratky AI) hraje v technologiích velkou roli už déle, než si většina lidí uvědomuje. Chytré algoritmy používané při online nakupování, navigaci při cestování a zábavě se opírají o technologii AI. Ale tím to nekončí. AI se bude i nadále začleňovat do struktury našeho technologického světa a bude stále dostupnější a přizpůsobivější. V roce 2023 se navíc očekává, že se umělá inteligence stane ve většině organizacích skutečností.

Blockchain

Ačkoli většina lidí si technologii blockchain vybaví v souvislosti s kryptoměnami, jako je Bitcoin, blockchain nabízí zabezpečení, které je užitečné i v mnoha jiných ohledech. Nejjednodušeji lze blockchain popsat jako data, která můžete pouze přidávat, nikoli odebírat nebo měnit. Odtud pochází termín „řetězec“, protože vytváříte řetězec dat.

V současné době se blockchain používá především ve finančním sektoru, ale v průběhu roku 2023 se předpokládá, že se tato bezpečná technologie rozšíří i do zdravotnictví, státní správy nebo vzdělávání. „Schopnost decentralizovat důvěru a bezpečnost mimo konkrétní organizaci způsobem, který nelze narušit, bude hnacím motorem inovací v oblasti bezpečnosti a výměny dat,“ dodává Jana Večerková.

Udržitelnější technologie

V roce 2023 se konečně dočkáme posunu směrem k udržitelnějším technologiím. Mnozí (ne-li většina) z nás jsou závislí na technologiích, jako jsou naše chytré telefony, tablety a počítače – ale odkud pocházejí komponenty pro výrobu našich oblíbených přístrojů? Lidé budou více přemýšlet o tom, odkud pocházejí komponenty, jako jsou počítačové čipy, a jak je spotřebováváme.

Využíváme také cloudové služby, jako je Netflix a Spotify, které stále běží v obrovských datových centrech, jež spotřebovávají obrovské množství energie. V příštím roce se předpokládá, že spotřebitelé budou mnohem více požadovat, aby výrobky a služby, do kterých investují, byly energeticky účinné a podporované udržitelnějšími technologiemi.

Zdroj: Coding Bootcamp

Mohlo by vás zajímat

Reklama