Kyberzločinci drží pacienty jako rukojmí, roste počet ransomwarových útoků na zdravotnictví

Některé hrozby mohou v napadených systémech číhat týdny i měsíce / Pixabay
V uplynulém roce čelila jedna zdravotnická organizace v průměru 1462 kybernetickým útokům týdně, což je o 74 % více než v roce 2021 a jedná se o nejvyšší nárůst ze všech sledovaných odvětví.

Jak atraktivním terčem je zdravotnictví, vypovídá z dat kyberbezpečnostní společnosti Check Point Software Technologies i fakt, že se jedná o 3. nejčastěji napadaný sektor.

S koncem roku vidíme v této oblasti i alarmující nárůst ransomwarových útoků. Zatímco během prázdnin a září byla ransomwarem zasažena zhruba každá 50. zdravotnická organizace, od října vidíme postupný nárůst útoků, přičemž hlavní zlom nastal na začátku prosince, kdy počet ransomwarových útoků vystřelil a ve druhé půlce prosince byla terčem ransomwaru už každá 13. zdravotnická společnost.

Podobně sledujeme také nárůst zlodějských útoků, jejichž cílem jsou krádeže informací. Od konce října je těchto útoků ve zdravotnictví nadprůměrné množství a je pravděpodobné, že oba trendy spolu mohou souviset.

Množství potenciálně zranitelných míst přibývá i s nárůstem IoT, respektive IoMT (Internet of Medical Things) zařízení. Check Point už dříve ukázal, že by bylo možné napadnout a zablokovat například ultrazvuk nebo že by organizaci šlo napadnout pomocí chytrých žárovek.

Některé hrozby mohou v napadených systémech číhat týdny i měsíce, nepozorovaně krást data a čekat na správnou chvíli k útoku. O řadě napadení se tak dozvíme až dlouho poté, co útok ve skutečnosti začal. Že vám na displeji nesvítí žádost o výkupné a nemáte zablokované počítače, ještě neznamená, že už dávno nečelíte útoku. I proto se zvyšuje naléhavost tohoto varování.

Jak bezohledně a systematicky kyberzločin postupuje, ukázala i koronavirová pandemie, kdy útočníci využili chaotické situace a opakovaně napadali nemocniční sítě v době, kdy byla zdravotnická zařízení nejméně schopná reagovat.

Zdroj: Check Point Software Technologies

Mohlo by vás zajímat

Reklama