Sopka Nevado del Ruiz je na pokraji výbuchu, při erupci před 40 lety zahynulo 25 000 lidí

V nejvíce ohrožených oblastech již začala evakuace obyvatel / Servicio Geológico Colombiano
Kolumbijská sopka Nevado del Ruiz vykazuje v posledních týdnech neobvykle vysokou aktivitu. Denně v jejím okolí vznikne přes šest tisíc drobných zemětřesení, 29. března 2023 to bylo dokonce jedenáct tisíc slabých otřesů.

Podle seismologů to naznačuje, že by se sopka mohla v příštích dnech opět probudit k životu. Podle portálu Servicio Geológico Colombiano kvůli tomu kolumbijské úřady dokonce vyhlásily druhý nejvyšší stupeň výstrahy a začaly s evakuací nejvíce ohrožených oblastí.
 
Při erupci Nevado del Ruiz v roce 1985 zahynulo více než 25 000 lidí. Jednalo se tak o čtvrtou nejsmrtelnější sopečnou erupci v dějinách lidstva.

I proto se kolumbijské úřady rozhodly situaci tentokrát nepodcenit. Podle kolumbijské geologické služby totiž žije aktuálně v nebezpečné zóně sopky přibližně 57 000 lidí.
 
Nevado del Ruiz je stratovulkán složený z vrstev ztuhlé lávy, sopečného popela a vyvřelých hornin. Dosahuje výšky 5321 metrů nad mořem a nachází se na hranici kolumbijských provincií Tolima a Caldas, asi 80 kilometrů západně od hlavního města Bogoty.

K jeho poslednímu výbuchu došlo v roce 2016. Seismická aktivita, kterou v současnosti ale sopka vykazuje, může podle seismologů značit mnohem vetší výbuch, než byl ten poslední.
 
Podle kolumbijské geologické služby jsou drobná zemětřesení způsobena pohybem magmatu přes zlomový systém, což značí přípravy na další mohutnou erupci. Už od sedmého dubna sopka ze svého kráteru chrlí mračna popela. Místní úřady se proto rozhodly nic neponechat náhodě, vyhlásily oranžový, tedy druhý nejvyšší, stupeň výstrahy a začaly s přípravami na erupci.
 
V nejvíce ohrožených oblastech tak začala evakuace, kterou podpořil i kolumbijský prezident Gustavo Petro. Někteří obyvatelé totiž odejít odmítli a rozhodli se zůstat ve svých domovech. Úřady proto nařídily evakuovat všechny děti, a to i když se dospělí rozhodnou v oblasti zůstat.

Evakuovat se může také dobytek, který je pro obživu obyvatel venkovských oblastí klíčový. Pokud farmáři nemohou přemístit svá zvířata do bezpečí, mohou se do oblasti alespoň vracet a starat se o ně. Nikdo už nechce připustit podobnou katastrofu jako v roce 1985.
 
Samotná erupce 13. listopadu 1985 nebyla nijak výjimečně silná. Uvolnilo se během ní ale velké množství lávy a žhavého popela, který vystoupal až do výšky sedmi kilometrů. Teplo, způsobené výbuchem a žhavými plyny, ale roztavilo ledovce na úbočí hory, spustily se tak následně mohutné sesuvy půdy a bahenní proudy, které zaplavily okolní krajinu a obce až třicetimetrovými nánosy.

Minulý týden také Ministerstvo zahraničních věcí ČR doporučilo dbát zvýšené opatrnosti a upozornilo, že cestování do příslušných oblastí (okolí vulkánu Nevado del Ruiz, konkrétně v oblastech Caldas, Tolima, Risaralda, Quindío, Cundinamarca a Bogota) může být spojeno se zvýšeným rizikem. Z preventivních důvodů je rovněž omezován vstup do národního parku Los Nevados.

Zdroj: Servicio Geológico Colombiano, DailyMail, MZV ČR

Mohlo by vás zajímat

Reklama