Pokud se bojíte o data, začněte podle odborníků s externím diskem

Při výběru externího úložiště se často rozhoduje mezi SSD a HDD disky / CZC
Externí úložiště jsou v digitální době stále důležitější. Umožňují nám přenášet, ukládat a zálohovat naše cenná data, jako jsou rodinné fotografie, videa, e-maily i důležité dokumenty.

Pokud hledáte spolehlivé a jednoduché řešení a nechcete se spoléhat na online připojení, externí disk je dle webu CZC ideální volbou. 

V tomto článku se podíváme na důvody, proč byste měli mít externí úložiště, výhody SSD disků oproti HDD, na co se zaměřit při výběru, jaká jsou dostupná provedení a jak si vytvořit svůj vlastní externí disk.

Proč mít externí úložiště?

Existuje hned několik důvodů. Prvním je potřeba zálohovat vaše data. Představte si, že váš počítač selže nebo ztratíte notebook či mobilní telefon. S externím úložištěm můžete mít kopie svých důležitých souborů na jiném místě, a chránit se tak před jejich nenávratnou ztrátou. Dalším důvodem je mobilita.

Externí disk vám umožní přenášet vaše soubory mezi různými zařízeními s lehkostí, obzvláště, pokud se jedná o velké soubory, jako jsou videa, filmy a hry. Navíc můžete uvolnit místo na svém interním úložišti a zlepšit výkon vašeho počítače nebo si zálohovat fotky z přeplněného mobilu.

Proč si zvolit SSD místo HDD?

Při výběru externího úložiště se často rozhoduje mezi SSD a HDD disky. SSD (Solid State Drive) nabízí několik výhod oproti tradičním HDD (Hard Disk Drive) diskům. Jednou z největších výhod SSD je vysoká rychlost čtení a zápisu dat, takže přenos a otevírání souborů probíhá výrazně rychleji oproti HDD.

SSD disky jsou také mnohem odolnější vůči nárazům a otřesům, protože neobsahují pohyblivé části. Navíc jsou tiché a energeticky úsporné, takže je lze připojit i k telefonu a jejich cena už dnes také není dvojnásobná. Například u 1 TB disku si za variantu SSD připlatíte cca 300-400 Kč, což už není dramatický rozdíl. 

Jak si vybrat externí disk?

Při výběru externího disku je důležité zvážit několik faktorů. Kapacita je prvním kritériem, zjistěte, kolik dat potřebujete zálohovat a pro disk vyberte minimálně dvojnásobnou kapacitu. V závislosti na svých potřebách můžete vybrat disk s kapacitou od několika stovek gigabajtů až po terabajty.

Dalším faktorem je rozhraní. Nejběžnějšími typy rozhraní jsou konektory USB-C nebo USB 3.0 (3.1, 3.2) a je potřeba si ověřit, že balení obsahuje odpovídající kabel pro připojení k vašemu zařízení. 

Druhy provedení obalů

Existuje mnoho různých druhů obalů pro externí úložiště, které kombinují design a funkčnost, například gumové provedení pro vyšší odolnost proti nárazu nebo vlhkosti. V zásadě je jedno, jaký si vyberete, velikost a tvar je dán typem použitého disku, a to nejčastěji 2,5“, které jsou jak SSD, tak HDD.

V případě SSD disků se setkáte ještě tvarem podlouhlého obdélníku, který obsahuje standardní SSD NVMe disky, nebo zcela jiného tvaru, když je SDD disk proprietární. Nic z toho však nemá vliv na funkci, takže je to čistě na vkusu, eleganci a praktičnosti.

Chcete si vytvořit svůj vlastní externí disk?

Koupě kompletního externího disku je varianta pro většinu uživatelů, a to jak z hlediska rychlosti pořízení, nedostatku zručnosti a potřebných znalostí. 

Pokud však chcete konkrétní SSD disk, např. cenově výhodný a výkonný Crucial MX500, používat jako externí, nebo máte doma v šuplíku nevyužitý disk ze starého notebooku, tak je další možností pořídit pouze externí pouzdro (box) a disk do něj vložit. Tato pouzdra jsou často vyrobená z hliníku nebo plastu a nabízejí odolnost proti otřesům a ochranu před poškrábáním při jeho přenášení.

Při výběru externího boxu pro disk je důležité věnovat pozornost několika faktorům. Prvním je velikost disku a kompatibilita rozhraní. Ujistěte se, že vámi vybraný SSD disk a obal jsou kompatibilní pro jejich připojení (nejčastěji SATA, M.2) a vejde se do krabičky (NVMe, 2,5“, 3,5“). Dále to jsou konektory pro připojení (USB-C nebo USB 3.0, 3.1, 3.2) a jaké rychlosti využívá. 

Při sestavování pak buďte opatrní při manipulaci s komponenty a zvolte vhodné antistatické prostředky, ideálně se bosou nohou dotýkejte zdi nebo topení, abyste se uzemnili. 

Zdroj: CZC

Mohlo by vás zajímat

Reklama