Cisco má nejvýkonnější síťový čip, prolomil magickou bariéru 50 Tbps

Výhodou čipů Silicon One je vedle vysokých přenosových rychlostí také nízká spotřeba energie / Cisco
Společnost Cisco uvedla minulý týden na trh novou generaci dosud nejvýkonnějších síťových čipů Silicon One, jejichž přenosová rychlost překročila magickou hranici 50 Tbps.

Čtvrtá generace Silicon One zvládá propustnost 51,2 Tbps a je určena především pro extrémní pracovní zátěže spojené s používáním umělé inteligence a strojového učení. Parametry a možnosti nových superrychlých čipů Silicon One nyní zkoušejí dle webu výrobce největší světoví cloudoví provideři.

Magická bariéra byla prolomena ve čtvrté generaci u zařízení Cisco Silicon One G202 a G200, pouhé tři a půl roku poté, co měly Silicon One svoji premiéru. Nové generace jsou přitom obvykle uváděny v rozmezí 18 až 24 měsíců. „G200 a G202 představují nejvýkonnější síťové čipy na trhu, určené především pro pracovní zátěže AI/ML,“ uvedl Rakesh Chopra z Cisco Common Hardware Group. 

Další výhodou Silicon One je vedle vysokých přenosových rychlostí také nízká spotřeba energie, a díky vysoké propustnosti má celé řešení i skromné prostorové nároky. „Čipy mohou provádět úlohy s počtem přepínačů nižším o 40 %, s menším zpožděním a zároveň jsou energeticky úspornější,“ dodal Rakesh Chopra. V Ciscu dokonce spočítali, že nasazení nových čipů umožňuje vystavět AI/ML cluster s úsporou 50 % optiky, 40 % switchů a třetiny síťových propojovacích vrstev. 

Procesory Silicon One jsou koncipovány na dosažení co nejvyšších přenosových rychlostí a pro přenosy velkých objemů dat. Původně byly určeny zejména do špičkových zařízení v kritické infrastruktuře – například service provider routery, datacentrové switche apod. Ale postupně najdou uplatnění i v zařízeních pro běžné použití. 

Technologie Silicon One se uplatnila i v České republice. V loňském roce byly routery Cisco 8000 použity pro páteřní spojení v rámci celorepublikové vědecké sítě CESNET, která propojuje české univerzity a vědecká pracoviště. Mimo jiné i tak vytváří lepší podmínky pro využívání superpočítačů v ostravském IT4Innovations.

Zdroj: Cisco, CESNET

Mohlo by vás zajímat

Reklama