Počítač HPE Spaceborne Computer-2 se vrací na Mezinárodní vesmírnou stanici

Konfigurace počítače Spaceborne Computer disponuje nyní více než 130TB flashovým úložištěm / NASA
Cílem nové mise je poskytnout mezinárodní vědecké komunitě přístup k rozšířenému rozsahu kosmického edge computingu, umělé inteligenci a strojovému učení.

Společnost Hewlett Packard Enterprise (HPE) oznámila, že na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) vyslala třetí iteraci vesmírného počítače HPE, postaveného z komerčních serverů COTS (Commercial Off-the-Shelf Server), prostřednictvím mise Northrop Grumman Commercial Resupply Services, kterou NASA uskutečnila na palubě rakety SpaceX Falcon 9.

Cílem HPE Spaceborne Computer-2 je překonat předchozí úspěchy systému a rozšířit jeho rozsah a možnosti zpracování dat v datových centrech a superpočítačích (HPC), které lze provádět z vesmíru, včetně úloh umělé inteligence (AI) a strojového učení (ML).

Konfigurace počítače HPE Spaceborne Computer, postaveného na serverech HPE Edgeline a ProLiant, byla modifikována a disponuje více než 130TB flashovým úložištěm společnosti KIOXIA. Díky tomu jde o největší množství úložného prostoru, které kdy na vesmírnou stanici dorazilo v rámci jedné mise.

Úložiště je složeno ze čtyř 960 GB modulů KIOXIA řady RM, osmi 1 024 GB modulů řady XG NVMe a čtyř 30,72 TB modulů PM6 Enterprise SAS SSD. Upgradované úložiště umožní spouštět nové typy aplikací a provádět výzkum na větších souborech dat.

Vylepšený HPE Spaceborne Computer-2 získal aktualizaci operačního systému, softwarovou podporu NASA a nové systémové zabezpečení. Jakmile budou tyto technologie na palubě vesmírné stanice, jejich stav a výkon budou denně monitorován, aby se posoudila výkonnost v drsných podmínkách vesmíru.

Pokrok ve výzkumu na Zemi i ve vesmíru

Po instalaci HPE Spaceborne Computer-2 na vesmírné stanici bude systém využíván výzkumníky k posouvání hranic inovací a úspoře času. Data ve vesmíru byla tradičně sbírána a shromažďována na výzkumné stanici a následně odesílána na Zem ke zpracování.

Superpočítač na palubě vyhodnocuje data téměř v reálném čase, což umožňuje dosáhnout 30 000násobného snížení posílaných dat tím, že na Zem se přenáší pouze výstupní data nebo poznatky. Tím se dramaticky snižuje doba jejich stahování.

Výzkum naplánovaný pro HPE Spaceborne Computer-2 rovněž zahrnuje experiment s federativním učením (FL), který bude zaměřen na trénování modelů strojového učení a odvozovacích motorů na vesmírném počítači, které byly v obou případech vytvořeny v cloudu. Experiment budou provozovat poskytovatelé cloudových služeb se záměrem pomoci ML modelům trénovaným a používaným na Zemi a udržet aktuální AI inferenční engine ve vesmíru.

Zdroj: Hewlett Packard Enterprise, NASA

Mohlo by vás zajímat

Reklama