Japonská automobilka umí rychle změnit barvu auta jen pomocí světla a tepla

Vůz vjede do speciálního tunelu tvořeného topnými prvky, které jej obklopují ze všech stran / Toyota
Automobilka Toyota vyvinula technologii, která umožňuje změnit barvu automobilů, aniž by se vůz musel složitě přelakovávat. Nový patent umožňuje barvu měnit za kontrolovaných podmínek pomocí světla a tepla.

Tato technika proces změny barvy výrazně usnadní a zlevní. Patent Toyoty má za cíl výrazně urychlit a usnadnit změnu barvy vozu, protože nevyžaduje potahování vozu další vnější vrstvou a celá technika je pro prodejce a servisy poměrně jednoduchá, takže je možné komerční využití.

Vůz vjede do speciálního tunelu tvořeného topnými prvky, které jej obklopují ze všech stran. Když je povrch laku zahřátý, pohybuje se nad ním panel vyzařující světlo, který provede úplnou přeměnu. Dosažení zvolené barvy vyžaduje v modulátoru použití světla s určitou frekvencí a udržování barvy při nastavené teplotě po určitou dobu.

Podle patentové přihlášky Toyoty je proces řízen pomocí elektronické řídicí jednotky zabudované do modulátoru barvy. Jednotku může ovládat operátor nebo robot. Modulátor komunikuje na dálku se serverem a teplotními čidly zabudovanými v karoserii vozidla a volí správné nastavení pro konkrétní barvu.

Z tohoto řešení by mohli těžit mimo jiné prodejci, kteří by mohli prodávat vozy přesně v barvách, které si zákazníci přejí. Majitelé aut by pak mohli barvu měnit třeba v případě, že je ta stávající omrzí nebo chtějí následovat nějaký nový trend.

Úprava barvy vozu byla dosud časově i finančně náročný proces. Přelakování zahrnuje několik fází a vyžaduje, aby vůz zůstal nejméně týden v servisu. Alternativou je potažení vozu vinylovou fólií. Toto řešení však není příliš trvanlivé a je také poměrně drahé.

Patent na změnu barvy vozu potvrzuje postavení Toyoty jako lídra v oblasti inovací v automobilovém průmyslu v USA. V roce 2023 si výrobce u amerického patentového úřadu zaregistroval nejvíce návrhů ze všech automobilových společností, a to celkem 2667 patentů.

Přibližně polovina všech patentů, které Toyota celosvětově podává, se týká vývoje v oblasti budoucího automobilismu, včetně elektrifikace pohonných jednotek, autonomních systémů řízení a online technologií pro vozidla.

V rámci skupiny v současné době působí 20 významných výzkumných a vývojových středisek. Pět z nich se nachází v Severní Americe, tři v Evropě, osm v Japonsku a čtyři v dalších asijských zemích.

Zdroj: Toyota

Mohlo by vás zajímat

Reklama