Replika starověké římské lodi kotví až do září na Nových mlýnech

Římské vojsko užívalo obdobné lodě zejména na Dunaji a Rýně / Archeologický ústav AV ČR, Brno
Osmnáctimetrová veslice, vypůjčená od německé univerzity v Erlangen-Nürnberg, bude dva měsíce k vidění ve Velké laguně kempu Merkur na vodní nádrži Nové mlýny u Pasohlávek.

Pětitunová loď, která pojme dvacet veslařů, je součástí letního programu Návštěvnického centra Mušov – Brána do Římské říše, které zde provozuje Archeologický ústav AV ČR, Brno. Během některých sobot a nedělí v červenci a srpnu vypluje loď nazvaná Danuvina Alacris i s římskou posádkou.

Repliku veslice typu lusoria ze 4. století postavil podle originálních archeologických nálezů tým archeologa Borise Dreyera z německé Erlangensko-Norimberské univerzity. Nazvali ji Danuvina Alacris (latinsky Živý Dunaj) a v roce 2022 s ní splavil Dunaj z Německa až do Černého moře.

„Je to taková loď, které římské vojsko užívalo zejména na Dunaji a Rýně, o čemž svědčí objevy jejich trosek z území Německa. Je však velmi pravděpodobné, že podobné typy plavidel Římané využívali též pro transport zásob i lidí na Moravě a Dyji v době markomanských válek,“ říká Balázs Komoróczy, ředitel Archeologického ústavu AV ČR, Brno.

Historii veslice i výrobu její repliky podle pozůstatků vraků objevených v německé Mohuči v roce 1981 představil v pátek 19. července na slavnostním zahájení akce vedoucí týmu, Boris Dreyer. „Všechny pracovní fáze její výroby byly prováděny způsobem odpovídajícím římským řemeslným metodám a s použitím římských nástrojů, materiálů a barev,“ zdůrazňuje Balázs Komoróczy.

Německá univerzita loď Danuvina Alacris zapůjčuje na různá místa. V červnu například kotvila na Dunaji ve městě Tulln, poté poputuje do Bratislavy, kde ji bude prezentovat Mestský ústav ochrany pamiatok v Bratislave.

„Na Velké laguně novomlýnských nádrží nebude Danuvina Alacris pouze kotvit,“ uvádí Pavla Růžičková, organizátorka akcí Návštěvnického centra Mušov – Brána do Římské říše. „Opakovaně vypluje i s římskou posádkou během některých víkendů o prázdninách. A pokud nám to podmínky dovolí, chceme nabízet plavbu i veřejnosti,“ dodává Pavla Růžičková.

Meče a dýky Římanů na Moravě

V Návštěvnickém centru Mušov – Brána do Římské říše si také zájemci mohou prohlédnout soubor nálezů nových římských mečů z regionu Dalešické přehrady, které zapůjčila Muzea Vysočiny Jihlava a Třebíč.

„Uvidí též nenápadný, ale o to významnější fragment římské vojenské dýky, první nález tohoto druhu z území Moravy vůbec. Dýku a některé meče ovšem uvidí též v podobě atraktivních replik, které vytvořil konzervátor a umělecký kovář Patrick Bárta,“ doplňuje Balázs Komoróczy. Nové nálezy zde budou vystaveny do konce roku 2026, poté budou vráceny do muzeí. Loď Danuvina Alacris kotví v Autokempu ATC Merkur Pasohlávky od 19. července až do 5. září 2024.

Zdroj: Archeologický ústav AV ČR, Brno, Návštěvnické centrum Mušov

Mohlo by vás zajímat

Reklama