Speciální brýle s vestavěnými reproduktory fungují i jako handsfree

 
Další 1 fotografie v galerii
Speciální sluneční brýle mají v raménkách vestavěny malé reproduktory úzce směrované k uším posluchače / Bose
Pokud si nedokážete představit ani den bez své oblíbené hudby, posloucháte muziku pravděpodobně i cestou do práce nebo v kanceláři. Jaká sluchátka nebo jiné prostředky k individuálnímu poslechu si vybrat?

Nejrozšířenější jsou bezpochyby sluchátka. Novou možnost nabízí speciální brýle s vestavěnými reproduktory a funkcí zvukové rozšířené reality.

Pro osobní poslech hudby se donedávna nabízela v podstatě jediná možnost – sluchátka. Asi před dvěma lety se na trhu objevily zvukové límce a novou alternativu nabízí speciální hudební brýle.

Nejčastěji používaným a také nejuniverzálnějším prostředkem k poslechu hudby jsou jednoznačně sluchátka. Hodí se pro všechny příležitosti. K dispozici je nepřeberné množství variant a provedení – od kabelových po bezdrátové, malá sluchátka do uší a velké varianty přes uši. Na vrcholu stojí pak modely s funkcí ANC (Active Noise Cancelling), které umí potlačit ruch z okolí a vytvořit ideální poslechové podmínky. Výběr konkrétního modelu je na každém jednotlivci. Přitom platí, že pro poslech při aktivním pohybu se nejvíce hodí malá sluchátka typu špunty se silikonovými koncovkami, která drží nejlépe v uších.

Aktivní potlačení okolních ruchů (ANC) je v poslední době velmi skloňovanou vlastností. Sluchátka s touto funkcí využívají mikrofony, kterými snímají zvuky z prostoru a vestavěná elektronika dokáže tyto ruchy aktivně potlačit. U některých modelů je tento efekt velmi výrazný. Na rušné ulici, v tramvaji nebo v letadle umí tato sluchátka efektivně eliminovat nežádoucí zvuky. To s sebou však přináší také jedno riziko – uživatel nevnímá, co se děje kolem něj a neslyší například zvuk projíždějících aut. Proto nesmí při poslechu venku ztratit pozornost.

V kancelářských prostorách typu open space jsou tato sluchátka populární zase proto, že odruší zvuky z okolí a pomáhají v soustředění. Řada lidí zde využívá funkci ANC i „nasucho“, tedy bez puštěné hudby. 

Velmi zajímavou možností je úprava reprodukce podle individuálních sluchových vlastností konkrétního uživatele. Tato myšlenka spočívá ve vytvoření sluchového profilu konkrétní osoby a zesílení frekvencí, v nichž má dotyčný sluchový propad. Pochází z lékařského prostředí a již dlouhou dobu se využívá při ladění naslouchátek pro osoby se sluchovým postižením. Aktuálně je na našem trhu několik modelů německého výrobce beyerdynamic s uvedenou možností. Uživatel poslechovou zkouškou sám určí, která frekvenční pásma vnímá silněji a která naopak méně. Po absolvování tohoto osobního testu sluchu je upraven ekvalizér sluchátek tak, že zdůrazní frekvence, které slyší uživatel slaběji.

Velmi originální prostředek pro individuální poslech hudby, který uvedlo na trh před několika měsíci Bose, představuje nová kategorie – speciální sluneční brýle. V raménkách mají vestavěny malé reproduktory úzce směrované k uším posluchače. Díky tomu slyší jejich plnohodnotný a hutný zvuk pouze jejich uživatel a okolí je hudbou „obtěžováno“ pouze okrajově. Posluchač přitom vnímá plně své okolí.

Jedná se tedy o naprostý opak poslechu pomocí sluchátek s funkcí ANC, kterou jsme zmínili výše. Je jen na konkrétním uživateli, která varianta mu vyhovuje více. V nabídce jsou dva modely, ženy obvykle volí brýle Bose Frames Rondo se zaoblenými obroučkami a muži pak Bose Frames Alto v hranatém designu. K telefonu se připojují bezdrátově pomocí Bluetooth a díky vestavěnému mikrofonu fungují také jako handsfree.

Kromě přehrávání hudby podporují tyto brýle také funkce zvukové rozšířené reality. Vestavěné senzory poznají, kterým směrem jdete a na kterou stranu se právě díváte. Při navigování ve městě vám například díky tomu do uší řeknou, kde a na jakou stranu máte odbočit. Zvukovou rozšířenou realitu lze otestovat na více aplikacích a její možnosti budou určitě dále narůstat. Sluneční brýle Bose Frames se prodávají za 5.990 Kč.

Mohlo by vás zajímat

Reklama