Jak si vybrat ta nejlepší sluchátka na sportování

Ze všech typů sluchátek se pro sport nejvíce hodí takzvané špunty / Pixabay
Aktivní pohyb je pro mnoho lidí neodmyslitelně spojen s hudbou. Správně zvolený playlist pomáhá totiž překonat vyčerpání a téměř každého motivuje k vyšším výkonům.

To platí při všech individuálních sportech, ať už se jedná o cvičení ve fitku nebo běh. Pro ty, kterým hudba pomáhá překonávat pravidelně sama sebe, přinášíme několik rad k výběru sluchátek.

Hudba má moc. Dokáže nejen zklidnit a uspat, ale také vybudit k vyšším výkonům při sportu. Proto je pro mnoho lidí běh, návštěva fitka nebo jiná sportovní aktivita neodmyslitelně spojena s poslechem muziky. K tomu, aby byl kýžený efekt co největší, je třeba dbát na výběr správných sluchátek optimalizovaných pro aktivní pohyb. Jak vybírat?   

Žádná hudba pro vás nebude motivací, pokud budete každou minutu zastrkávat uvolňující se sluchátka zpět do uší. Navíc, pokud vypadnou, hrozí vysoká pravděpodobnost jejich poškození. Pravidlo číslo jedna při výběru sluchátek pro sport tedy zní: nesmí se uvolňovat z uší ani při rychlém běhu či jiných otřesech.

Ze všech typů sluchátek se pro sport nejvíce hodí takzvané špunty. Jedná se o malá sluchátka do uší zakončená silikonovými koncovkami, které uši doslova ucpou (odtud i jejich označení). Pokud to se sportováním myslíte vážně, poohlédněte se po sluchátkách s rozšířeným způsobem uchycení, označených přímo jako „sportovní“.

Některá z nich mají kabely vedeny kolem uší, jiná využívají speciální „zobáčky“ na silikonových koncovkách k tomu, aby se do ušního boltce takříkajíc zašroubovala. Druhý, dnes populárnější způsob, používají například sportovní modely sluchátek od Bose nebo Pioneer. 

Říká se, že bezdrát je pohodlnější, kabelovým nedojde baterka. Na výběr jsou ve skutečnosti tři varianty, protože bezdrátová sluchátka se dále dělí. Historicky starší variantou jsou ta, která mají přece jen kus kabelu spojující pravou a levou část. Některá z nich mají na kabelu praktický kolíček, který připnete za krkem k tričku a zamezíte tak jejich nenadálé ztrátě. Nejkomfortnější jsou však absolutně bezdrátové modely. 

Přestože použití bezdrátových sluchátek je pohodlnější, protože se vám jejich kabel nebude nikde plést, jednoznačná univerzální rada neexistuje a někteří dávají přednost tradiční kabelové variantě. Výhodou je nejen nižší cena, ale také to, že jim nedojde baterka ve chvíli, kdy jste v nejlepším.

Pokud vybíráte bezdrátová sluchátka, podívejte se proto do technických specifikací na výdrž jejich baterie. Některá, jako například Bose SoundSport Wireless, hrají na jedno plné nabití až 6 hodin. 

 

Mohlo by vás zajímat

Reklama