Čínské továrny se vracejí do provozu, české prodejce elektroniky to možná zachrání

Zastavení výroby součástek do elektronických zařízení se dotklo velkých producentů spotřební elektroniky / Pixabay
Prodejci elektroniky, kteří jsou závislí na dodávkách zboží z Číny, se potýkají s výpadky zásobování. Pokud nejsou zvyklí plánovat nákup zboží na několik měsíců předem, nezvládnou vyřizovat objednávky zákazníků včas.

Šíření koronavirové nákazy ochromilo čínský trh. Továrny na výrobu elektroniky z důvodu karantény v lednu zastavily produkci a zároveň jejich management zcela přestal komunikovat s odběrateli.

První zprávu jsme od zástupců čínské továrny obdrželi 9. března, kdy nám oznámili, že částečně obnovili provoz a začínají pracovat na našich objednávkách. Zboží nám tak bylo místo 11. března předáno k přepravě 15. dubna.

Celkově tak jde o měsíční zpoždění dodávek oproti normální situaci. Podle aktuálních informací od zástupců čínských výrobců již byl v továrnách spuštěn plný provoz a následující produkce součástek do elektroniky bude zpožděna o 2 týdny oproti původním plánům.

Obdobnou situaci přirozeně nemohl nikdo očekávat. Zastavení výroby součástek do elektronických zařízení se dotklo velkých producentů spotřební elektroniky, zdravotnických přístrojů i automobilů. Pokud podniky nebyly připraveny na výpadky dodávek, ochromilo to jejich výrobu a prodej.

My jsme standardně zvyklí plánovat nákup zboží šest měsíců dopředu a máme tak dostatečné skladové zásoby. Proto jsme i nadále schopni reagovat na poptávku zákazníků. Abychom však měsíční výpadek v dodávce produktů vyrovnali, byli jsme nuceni změnit logistiku. Místo plánované lodní přepravy jsme u aktuálních dodávek dali přednost rychlejší letecké dopravě. Ta je však výrazně dražší a zvyšuje nákupní cenu zboží o 25 procent. "Očekáváme, že již v létě se dodávky od čínských výrobců stabilizují a nejen podnikatelský život se vrátí do běžného rytmu," říká Radim Tlapák z internetového obchodu BatteryShop.cz.

Mohlo by vás zajímat

Reklama