Poradíme vám, co dělat s fotkami z letní dovolené

Některé aplikace dokonce umí díky umělé inteligenci seskupovat fotky, na kterých najdou podobné charakteristiky / Pixabay
Pokud jste se právě vrátili ze své letní dovolené a máte plný telefon fotek, které potřebujete nějak utřídit a upravit, abyste je mohli sdílet se světem a ukazovat svým známým a přátelům? Přinášíme tipy, jak si se záplavou fotek poradit a neztratit z toho hlavu.

V první řadě je potřeba si ve fotkách udělat pořádek. Na počítači i na mobilu se k tomuto účelu hodí celá řada aplikací, které umožňují zařazování fotek do galerií na základě metadat. Metadata jsou informace o tom, v jakém je fotka rozlišení, jaké bylo nastavení snímače fotoaparátu při jejím pořízení, nebo třeba datum a čas pořízení.

V telefonu lze do metadat přidat i místo. A tyto údaje pak aplikace chytře využívají k tomu, aby fotky roztřídily podle data a místa. Některé aplikace dokonce umí díky umělé inteligenci seskupovat fotky, na kterých najdou podobné charakteristiky. Například seskupí fotky obličejů, krajiny nebo dokonce i zvířata. Tyto funkce v telefonu většinou nabízí i výchozí galerie výrobců telefonů, ale pokud hledáte řešení třetích stran, ty vám mohou navíc nabídnout například širší integraci s cloudovými službami dalších společností.

V momentě, kdy si uděláte základní přehled o tom, jaké fotky jste pořídili, pravděpodobně zjistíte, že nepotřebujete třináct obrázků vnitřku vaší kapsy, když jste při uklízení vašeho chytrého telefonu omylem zmáčkli spoušť. Mazání snímků, které nepotřebujete, vám pravděpodobně zabere nejvíce času.

To je asi největší břemeno dnešní doby – víme, že můžeme fotit v podstatě neomezeně a tím pádem fotíme jednu a tu samou věc opakovaně, z různých úhlů a doufáme, že si zpětně vybereme ty nejlepší fotky. I tady existují nástroje, které nám dokážou podle chytrých algoritmů určit fotky, které nemusí být úplně nejlepší a nabídnou jejich automatické vylepšení. 

Když už vám po kontrole, třídění a mazání fotek zůstanou jen ty nejlepší, můžete se pustit do sdílení a kreativnějších činností, jako je například úprava jednotlivých fotek, tvorba koláží nebo krátkých videí. Na základní úpravy fotek jako je ořez a změna velikosti si pravděpodobně nebudete muset hledat složité nástroje a vystačíte si s prohlížečem obrázků ve vašem chytrém telefonu.

Ale když budete chtít využívat širší škálu nástrojů, budete muset sáhnout po specializovanějších aplikacích. Naštěstí pro vás jsou nástroje na úpravu fotek a videa obecně velmi populární a najdete jich tedy celou širokou škálu v každém aplikačním obchodě, a to dokonce i zdarma. Na správu galerie se hodí například A+ Gallery, na úpravy zase Canva nebo PicsArt Photo Editor. Na tvorbu videí můžete použít oblíbené aplikace FilmoraGo, KineMaster nebo Quik Video Editor.

Mohlo by vás zajímat

Reklama