Lepší kvalita zvuku: Při poslechu rádia nás čeká doba DABová

DAB+ se od předchozí verze liší hlavně širším pásmem signálu / Sencor
V posledních letech se většina stanic rádia přesunula na nový formát vysílání DAB. Ten přináší vyšší kvalitu zvuku, širší nabídku stanic k poslechu i doplňkové služby jako je zobrazování obrázků, map nebo názvů písniček.

V následujících letech se pak postupně utlumí analogové vysílání ve FM pásmu a nabídka v digitálním vysílání DAB se bude jen rozšiřovat. Při poslechu rádia nás tak dle webu Sencor čeká doba DABová.

Proč bychom měli ale vlastně přejít na digitální vysílání DAB+? Odpověď je jednoduchá. Je prostě v mnoha ohledech lepší! Jde o novou generaci, evoluci v poslouchání rádia. Analogové rádio funguje na stejném principu již více než století a DAB/DAB+ je tak prvním velkým evolučním krokem v rádiovém vysílání.

Přirovnat by se dal k momentu, kdy se do automobilů v šedesátých letech začalo poprvé montovat takzvané Turbo (chcete-li, turbodmychadlo). V té době to bylo nezvyklé, dnes si bez něj lepší auta nedokážeme představit.

DAB+ má výrazně kvalitnější zvuk, takže je hudbě i mluvenému slovu lépe rozumět. Nabízí více stanic k poslechu, na přijímačích s displejem zobrazuje názvy písniček a obrázky (obaly desek), je energeticky méně náročný a signálem pokrývá až na pár drobných míst téměř celou ČR. Jak jsme již zmiňovali, je prostě ve všech parametrech lepší.

A jaký je rozdíl mezi DAB a DAB+? DAB byl první verzí, jakýmsi předskokanem, v digitalizaci rozhlasového vysílání. Dnes je široce rozšířená vyšší verze DAB+. Tu podporují provozovatelé i samotné přístroje. DAB+ v současné době pokrývá 95 % populace ČR.

DAB+ se od předchozí verze liší hlavně širším pásmem signálu. Umožňuje přenášet doplňková data, jako jsou obrázky, mapy apod. Na lepších zařízeních lze dokonce objednávat a stahovat písničky, které zrovna hrají, nebo hlasovat v anketách.

Navíc DAB/DAB+ využívá klasického způsobu šíření signálu pomocí sítě vysílačů. Nepotřebujete k němu žádné datové připojení. Naproti tomu internetové rádio vysílá pouze na internetu. Bez datového připojení nebo wifi se u něj neobejdete.

Pokud sháníte běžné rádio, audiosystém nebo třeba starý dobrý boombox, tak například Sencor nabízí všechny tyto typy přehrávačů s možností poslechu přes DAB+. Přejít na moderní a kvalitnější DAB+ vysílání tedy můžete doma při poslechu audiosystému s vytříbeným zvukem, kdekoliv, kam si vezmete menší přenosné rádio i třeba při práci, kde v „náročnějším prostředí“ potřebujete silnější výkon boomboxu.

Například model DAB+ rádio Sencor SRD 7800 ladí stanice automaticky a na vestavěnou baterii vydrží hrát až 5 hodin, ale lze jej během přehrávání napájet přímo skrze Micro USB.

Kromě nabídky kanálů DAB+ nabízí SRD 7800 také vstup přes 3,5 mm konektor nebo připojení jakéhokoliv chytrého zařízení přes Bluetooth 5.0.

Zdroj: Sencor, Český rozhlas

Mohlo by vás zajímat

Reklama