• redakce
  • Doprava
  • 31. října 2019
  • 12:44

Auto nebo motorka? Souboj vozítek

V autě můžete jezdit po celý rok, motorku vytáhnete jen během sezóny / techfocus.cz
Utratit peníze z půjčky nebo spoření za motocykl nebo automobil? Na obojí často finance nevystačí, a tak přichází těžké období vybírání. Dnešní článek vám pomůže si promyslet, zda je pro vás lepší brázdit svět na dvou nebo na čtyřech kolech. Čtěte dál a rozhodněte se pro svého favorita.

Nejdůležitější je plánované využití

Budete jezdit na výlety sami, nebo vozit rodinné nákupy a pěchovat do malého prostoru rodinu kvůli dlouhé cestě na chalupu? Motorku si nejvíce užijete na kratších rychlých cestách o samotě nebo s partnerem – kvůli menšímu úložnému prostoru si toho s sebou moc nepřevezete. Oproti tomu auto si můžete pořídit malinké a vhodné do města, i s obrovským kufrem, ve kterém odstěhujete celou kuchyň naráz. Myslete i na finanční stránku věci – nové auto se může prodražit, proto by vás mohla zajímat půjčka.

Rychlost skrývá nebezpečí

Toužíte-li po pocitu nespoutanosti a svobody, získáte jej s motocyklem. Zároveň ale roste pravděpodobnost, že s vyšším výkonem bude vzrůstat i vaše chuť na adrenalin. Nebezpečně rychlá jízda je vždy hazardem, ale v automobilu jste během případné nehody více chráněni. Myslete na to, až budete chtít zvýšit otáčky a jezděte zodpovědně.

Autem se přepravíte i v zimě a v sukni

V autě můžete jezdit po celý rok, motorku vytáhnete jen během asi sezóny, která trvá zhruba 8 měsíců. Zároveň ale nesmí pršet, foukat silný vítr a být méně než 10 °C. Praktičtější auto oceníte i v létě – o klimatizaci v horkých dnech a střeše nad hlavou při nenadálé bouřce si mohou motorkáři nechat jen zdát. Do vozu navíc sednete v džínách i v dlouhé sukni a nemusíte nic řešit. Pro jízdu na motorce budete potřebovat nejen helmu, ale i speciální kalhoty, bundu, boty… Při rozhodování vezměte v úvahu i omezení v oblečení a vybavení, které navíc znamená další výdaje.

Praktické auto vs. svobodná motorka

Pro správné rozřešení „přepravní“ otázky záleží i na fázi života, v jaké se momentálně nacházíte. Pokud plánujete rodinu, bude výhodnější investovat do multifunkčního auta a na zábavnou motorku si našetřit nebo vzít půjčku až později. Pokud naopak vaše děti z hnízda už vylétly, a vy si chcete užít pocit, že celý svět patří jen vám, pomýšlejte na motorku. Na rozdíl od pouze sloužícího auta umí totiž její nahlas vrčící motor potěšit i srdce.

Mohlo by vás zajímat

Reklama