• redakce
  • Doprava
  • 06. listopadu 2019
  • 16:28

Víte, jak správně postupovat při dopravní nehodě?

Při každé dopravní nehodě byste v první řadě měli myslet na zdraví a bezpečnost / techfocus.cz
Nikdo z nás se nechce ocitnout v situaci, kdy bude muset volat policii kvůli dopravní nehodě. Jenže stačí vteřina a viníkem, či obětí autonehody se můžete stát i vy. S finančními škodami vzniklými následkem nehody pomůže povinné ručení a havarijní pojištění, ale jak správně během pojistné události postupovat?

Při každé dopravní nehodě byste v první řadě měli myslet na zdraví a bezpečnost. Proto se vždy z havarovaného auta přesuňte co nejdříve do bezpečné vzdálenosti, nejlépe pryč ze silnice. Pokud je někdo zraněný, zavolejte záchranku a poskytněte zraněnému první pomoc. S tím vám pomůže i dispečer záchranky. Nezapomínejte místo nehody označit výstražným trojúhelníkem a obléct si reflexní vestu.
 
Pokud nevíte, jak si s nehodou poradit, nepanikařte. Nic nezkazíte telefonátem na asistenční službu, kterou máte k dispozici v rámci povinného ručení i havarijního pojištění. Je dobré mít číslo na asistenční služby pro každé případy uložené v telefonu.

Jak přesně postupovat při nehodě?

Přivolání policie, vyplňování papírů, záznam o nehodě a cesta na pojišťovnu. Jak byste měli správně postupovat?

Přivolejte policii

Policii vždy voláte k nehodě, při které vznikla škoda na autě přesahující 100 tisíc korun, a i v situacích, kdy škody na majetku vznikly někomu, kdo není účastníkem nehody – například v případě, že někomu poškodíte plot. A samozřejmě vždy voláte policii k případům zraněných osob nebo úmrtí. Policii ale budete volat i tehdy, když sami nebudete schopni obnovit plynulost provozu nebo se s účastníky nehody nedokážete shodnout, kdo ji zavinil, či máte podezření, že je některý z nich pod vlivem návykových látek.
 
Některý z účastníků nemá zelenou kartu (potvrzení o povinném ručení) nebo odmítá podepsat záznam o nehodě? I v těchto případech přivolejte policii.

Sepište záznam o nehodě

Pokud na silnici zůstala nabouraná auta, která zabraňují provozu nebo ohrožují další řidiče, měli byste jejich polohu obkreslit a všechno pečlivě nafotit z různých úhlů. Fotodokumentace může být při komunikaci s policií, ale i s pojišťovnou, klíčová. Pokud s auty nemůžete pohnout, počkejte na policii.
 
Po těchto nezbytných úkonech byste měli vyplnit formulář o dopravní nehodě. Ten mějte v každém případě u sebe. Použijte standardizovaný evropský záznam o nehodě, který má v různých jazykových variantách vždy stejnou strukturu.
Do tohoto formuláře pak zakreslete i to, jak k nehodě došlo. Tady může dojít k neshodám ohledně viníka nehody. Pokud tato situace nastane i ve vašem případě, určitě formulář nepodepisujte, pokud s verzí dalšího účastníka nesouhlasíte.
 
Nakonec vždy zkontrolujte, zda jsou všechny údaje správné, a to jak vaše, tak i údaje druhého účastníka. Dívejte se hlavně na jméno a příjmení, adresu, telefonní číslo, údaje o vozidle, jako je SPZ, VIN, ale i typ a značka, a také údaje o vlastníkovi vozidla a o pojištění. Pokud jste sami viníky, tak o sobě tyto údaje musíte poskytnout.

Nahlášení pojistné události na pojišťovně

Jste viníkem nehody? Pojišťovně nahlaste pojistnou událost a předejte jí veškerou dokumentaci i fotografie. Sama pojišťovna pak zkontaktuje poškozeného a vše s ním vyřeší. 

V opačném případě, jste-li účastníkem nehody, je postup obrácený. Pak měl nehodu pojišťovně nahlásit viník nehody a vás by měla kontaktovat jeho pojišťovna.
 
Škodu můžete nahlásit telefonicky i online. Pokud si nejste jistí, jak postupovat, zavolejte na asistenční službu, kde vám řeknou, co a jak udělat. Při telefonickém nebo online oznámení, pak celou dokumentaci pošlete elektronicky. Nakonec už jen stačí čekat, než se vše vyřídí a vy dostanete odškodnění.

Mohlo by vás zajímat

Reklama