Padl nový rekord ve vzdálenosti překonané na jednu nádrž paliva s vozidlem poháněným vodíkem

 
Další 1 fotografie v galerii
Množství vyčištěného vzduchu během rekordní jízdy: 404,6 kl / Hyundai
Známý francouzský vzduchoplavec a prezident nadace Solar Impulse Foundation Bertrand Piccard překonal světový rekord v nejdelší ujeté vzdálenosti na jednu nádrž paliva s vozidlem poháněným vodíkem.

Piccard odstartoval za volantem vozu Hyundai Nexo v pondělí 25. listopadu 2019 z vodíkové plnicí stanice FaHyence v obci Sarreguemines. Toto místo bylo zvoleno vzhledem k velkému úsilí metropolitního regionu Grand Est o odpovědnou mobilitu.

Následujícího dne dojel k muzeu letectví a kosmonautiky, Musée de l’Air et de l’Espace, ve městě Le Bourget – a překonal tak vzdálenost 778 km. Žádný sériově vyráběný automobil, poháněný vodíkovými palivovými články, ještě nikdy neujel na jednu nádrž paliva tolik kilometrů.

Bertrand Piccard je zvyklý na výjimečné výzvy. Jako první obletěl svět v balónu Breitling Orbiter a v letadle Solar Impulse, poháněném sluneční energií. Bertrand Piccard tentokrát mohl vzít na své dobrodružství i spolucestující. Světoznámý dobrodruh a jeho hosté tak měli příležitost objevit novou generaci osobního automobilu, sdílet své zkušenosti v oblasti ochrany životního prostředí a porovnávat své úhly pohledu na trvale udržitelný vývoj a mobilitu.

„Tímto dobrodružstvím jsme dokázali, že díky čistým technologiím již k překonávání rekordů nepotřebujeme revoluční experimentální prototypy. Nyní tak může činit kdokoli se standardními vozidly s nulovými emisemi,“ řekl Piccard. „Začíná nová éra výkonů ve prospěch ochrany životního prostředí.“

Hyundai je prvním výrobcem automobilů, který zahájil velkosériovou výrobu vozidel s pohonem na vodík, a průběžně se připravuje na budoucí mobilitu s nulovými emisemi.

Mohlo by vás zajímat

Reklama