Tesla vyvinula baterii s životností 16 let a téměř na dva miliony kilometrů

Podle dostupných informací Tesla představí novou technologii v Číně / Pixabay
Už léta dominuje společnost Tesla trhu s elektrickými vozidly. Nový průlom by mohl zajistit, že ho zcela ovládne.

Dodavatel baterií pro Teslu, firma Contemporary Amperex Technology (CATL), totiž uvedl, že je připraven vyrobit dobíjecí baterii s životností až 16 let, na kterou lze ujet až 1,9 milionu km, než bude nutná její výměna.

Většina automobilek přitom dosud nabízí baterie s výdrží cca 96 500 - 240 000 km po dobu 3-8 let. Nová baterie ale bude stát o 10 % více než ty, které jsou v současnosti na trhu.

Podle dostupných informací Tesla představí novou technologii v Číně. Jde o inovaci v podobě baterie s nízkým obsahem kobaltu a s použitím chemických přísad, materiálů a povlaků, které sníží vnitřní napětí a umožní tak baterii uložit více energie na delší dobu. Vylepšená baterie má složení nikl-mangan-kobalt (NMC) a dlouhou životnost, její katoda je z 50 % z niklu a pouze z 20 % z kobaltu.

Předseda CATL Zeng Yuqun uvádí, že jeho společnost je připravena zahájit výrobu popisovaných baterií na základě objednávky. Zeng Yuqun vše vidí pozitivně, i když průmysl byl zasažen pandemií coronaviru. „Pandemie může mít vliv na situaci po celý rok 2020, ale příští rok už nebude hlavním faktorem,“ poznamenává a dodává, že má velkou důvěru v dlouhodobý pozitivní vývoj. Elon Musk, CEO společnosti Tesla, si navíc myslí, že nové baterie brzy dosáhnou životnosti a kapacity, které si nyní ani neumíme představit.  

Společnost CATL získala v únoru dvouletou smlouvu se společností Tesla. Bude vyrábět baterie pro sedan Model 3. Tento automobil chrlí Giga Šanghaj, nová továrna společnosti Tesla. Baterie by se v Modelu 3 měla objevit buď koncem letošního roku nebo začátkem roku příštího.

Tesla má velké ambice. S globální flotilou více než 1 milionu elektrických vozidel schopných připojit se k síti a sdílet s ní elektřinu chce dosáhnout postavení energetické společnosti a konkurovat tak tradičním poskytovatelům energie jako jsou Pacific Gas & Electric nebo Tokyo Electric. 

Mohlo by vás zajímat

Reklama