Sedm z deseti dobíjecích stanic se nachází jen ve třech zemích EU

Hustota nabíječek v Česku je významně ovlivněna zájmem firem o vozidla na elektrický pohon / Pixabay
Sedm z deseti dobíjecích stanic v EU je rozmístěno pouze ve třech státech – Nizozemsku, Francii a Německu. Ty přitom pokrývají méně než čtvrtinu území sedmadvacítky.

Vyplývá to z interaktivní mapy Evropské asociace výrobců automobilů (ACEA). Nabíječky v ČR tvoří jen 0,5 % z jejich celkového počtu v EU a Česku tak patří místo v polovině žebříčku.

Nejhorší je situace na Kypru, Maltě a v Litvě. Vyššímu budování infrastruktury nepřispívá nízký zájem českých firem o elektromobily, podle průzkumu Arval Mobility Observatory je v Česku využívají firmy zhruba třikrát méně, než je průměr zemí EU. 

Hustota nabíječek v Česku je podle odborníků významně ovlivněna zájmem firem o vozidla na elektrický pohon. Nové registrace vozidel totiž v tuzemsku tvoří převážně vozy ve firemních flotilách.

„Vzhledem k tomu, že v současnosti tvoří téměř tři čtvrtiny registrací nových vozidel firemní flotily, ovlivňují počty elektromobilů ve fleetech významně budování dobíjecí infrastruktury v Česku. Bateriové elektromobily najdeme dle průzkumu Arval Mobility Observatory jen v  8 % firemních autoparků, oproti cca 24 % v ostatních zemích EU. Popularita elektromobilů však i v Česku zvolna stoupá a souběžně s tím se rozvíjí také síť veřejných dobíjecích stanic,“ vysvětluje Tomáš Kadeřábek ze společnosti Arval.

Zpráva ACEA také ukázala, že dobíjecí stanice jsou v EU nerovnoměrně rozloženy. Přes 66 tisíc, tj. 30 % z celkového počtu, je jen v Nizozemsku. V Česku je to 1 125 dobíjecích míst. „Počet dobíjecích stanic odpovídá mimo jiné zájmu firem o využívání bateriových elektromobilů ve flotilách. Nizozemsko je v jejich počtu ve fleetech na špičce Evropy, najdeme je u 34 % firem, což je oproti Česku více než čtyřnásobek,“ konstatuje Tomáš Kadeřábek. 

Mohlo by vás zajímat

Reklama