Elektrickým SUV roku byl vyhlášen v magazínu ‚What Car?‘ model Kia EV6

Kia EV6 nabízí dlouhý dojezd a ultra rychlé 800V dobíjení / KIA
Model EV6 značky Kia získal v prestižním soutěžním klání britského magazínu ‚What Car?‘ hlavní cenu ‚Auto roku 2022‘, jakož i titul ‚Elektrické SUV roku‘.

Toto vítězství prvního vyhrazeného elektromobilu Kia je teprve druhým v historii, kdy titul ‚Auto roku‘ magazínu ‚What Car?‘ získal elektrický vůz – prvním byl přitom v roce 2019 model e-Niro.

Kia EV6 přináší na trh SUV/crossoverů dlouhý dojezd, pohon s nulovými emisemi, ultra rychlé 800V dobíjení a výrazný styl. EV6 zaujme dojezdem až 528 km na jedno dobití (v kombinovaném cyklu podle WLTP) a díky vyspělé 800V technologii je možné vůz dobít z 10 na 80 procent kapacity za pouhých 18 minut.

První vyhrazený akumulátorový elektromobil Kia dokládá zajímavý potenciál nové podvozkové platformy Kia E-GMP (Electric-Global Modular Platform) – do roku 2026 by na EV6 mělo navázat šest dalších vyhrazených elektrických modelů.

Kia má v plánu do roku 2035 svoji evropskou modelovou nabídku plně elektrifikovat; v případě ostatních světových trhů si za cíl určila rok 2040.

Vedle ocenění pro EV6 se uznání dostalo i modelu Sorento z kategorie SUV s titulem ‚Tahač karavanů roku 2022‘, udělovaným ve spolupráci s britskou Asociací kempování a karavaningu. Porotci zvolili Sorento s motorem 2,2 litru CRDi a osmistupňovou dvouspojkovou převodovkou za ideální vůz pro všechny, kteří potřebují často tahat karavan nebo přívěs.

Sorento díky výkonnému naftovému motoru utáhne brzděný přívěs o hmotnosti až 2500 kg, přičemž SUV samo o sobě uveze až sedm osob, nabízí velkorysý prostor pro náklad i cestující a s ohledem na použité technologie a další prvky výbavy garantuje pohodlí a konektivitu na palubě.

Spotřebitelský magazín ‚What Car?‘ každoročně vybírá nejlepší nové vozy napříč několika kategoriemi. Cenu může získat takový vůz, který byl otestován v přímém porovnání s příslušnými konkurenty, a to přímo v provozu i ve vyhrazených zkušebních prostorách; testování provádí tým zkušebních komisařů redakce ‚What Car?‘. Z vítězů jednotlivých automobilových kategorií je následně vybrán celkový vítěz soutěže ‚Auto roku‘.

Zdroj: KIA, What Car?

Mohlo by vás zajímat

Reklama