Samořízené i létající vozy se podle expertů rozšíří do roku 2035

Samořízené vozy budou do konce desetiletí komerčně dostupné ve velkých městech v západní Evropě, USA, Japonsku i Číně / KPMG
Masové rozšíření elektromobilů a v menší míře i samořízených a dokonce létajících aut. Také tyto převratné změny čekají automobilové odvětví v příštích pěti až deseti letech.

Vyplývá to z průzkumu poradenské společnosti KPMG, která v 31 zemích vyzpovídala přes 1 100 manažerů autoprůmyslu, včetně těch působících v Česku. Respondenti se nejvíc obávali problémů v dodavatelských řetězcích, které válka na Ukrajině dále prohloubila.

Oslovení vesměs předpovídají, že elektromobily budou do roku 2030 tvořit přibližně polovinu nově prodaných vozů v USA, západní Evropě, Japonsku i Číně. V Brazílii a Indii by to mohlo být 40 procent. Údaj za Česko průzkum neobsahuje.  

K rozšíření elektromobilů napomůže jejich zlevňování. Téměř tři čtvrtiny dotázaných míní, že do roku 2030 se náklady na elektromobily sníží na úroveň vozů se spalovacím motorem. Masové prosazení elektromobilů ale závisí na výrazném zrychlení jejich nabíjení.

To u většiny současných nabíjecích stanic trvá přes tři hodiny. Řidiči by ale na cestách potřebovali dobíjet nanejvýš za 30 minut, uvedlo 77 procent manažerů. Stejný podíl věří, že elektromobily jsou schopné se rozšířit i bez státních dotací.

Samořízené vozy budou do konce desetiletí komerčně dostupné ve velkých městech v západní Evropě, USA, Japonsku i Číně. Myslí si to většina oslovených. Létající vozy budou k dispozici ve většině velkých měst do roku 2035, očekává 58 procent respondentů.

Vývoj a testování létajících aut, ba plány na jejich sériovou výrobu jsou v pokročilých fázích hlavně v Číně, USA, Británii, Německu, ale i na Slovensku.

Zdroj: KPMG

Mohlo by vás zajímat

Reklama