Lana pro remorkéry v Suezském průplavu dodá Drátovna z Bohumína

Hodnota zakázky dosáhla téměř 5 miliónů korun / Pixabay
Společnost ŽDB Drátovna v Bohumíně začala dodávat lana pro remorkéry v Suezském průplavu. Lodě s výkonným motorem a poměrně malou vlastní tonáží se používají zejména k tažení nebo tlačení vysokotonážních lodí.

Provoz Lanárna postupně do konce září dodá dle webu Moravia Steel belgické firmě Eurocable sedm šestipramenných lan s drátěnou duší o délkách 600 až 1200 metrů.

Hodnota zakázky dosáhla téměř 5 miliónů korun. Lana mají průměr v rozmezí 52 až 74 milimetrů a celková hmotnost sedmi lan dosáhne 90 tun. „Získání zakázky lze právem považovat za triumf, neboť jsme uspěli v silné konkurenci zejména korejských výrobců lan. V naší republice jsme dokonce jediní, kdo umí lano takových průměrů vyrobit,“ uvedl Jiří Foltyn, vedoucí prodeje provozu Lanárna.

Dodávka lan pro remorkéry představuje další z prestižních zakázek provozu Lanárny společnosti ŽDB Drátovna, která je dceřinou firmou Třineckých železáren.

Zaměstnanci lanárny v minulosti vyrobili několik speciálních lan pro evropská horská střediska, například v roce 2020 dodali speciální tažné lano pro lanovku ze Skalnatého plesa na Lomnický štít nebo loni dodali lano pro novou lanovku v areálu Červenohorského sedla v Jeseníkách.

Provoz Lanárny byl založen v roce 1951 za účelem výroby těžních lan pro blízké doly. Vzhledem k postupnému útlumu těžby v České republice a rozšíření strojního zařízení se provoz postupně začal více orientovat i na další segmenty jako jsou speciální jeřábová lana, lana pro lanovky a vleky, rybářská lana a lana pro všeobecné použití.

Aktuálně se roční výroba pohybuje okolo 6 tisíc tun, více než 95 produkce firma exportuje nejčastěji do Německa, zemí Beneluxu, Polska a Velké Británie. Lana dodává také do USA, Číny, Singapuru, Maroka nebo Spojených Arabských Emirátů.

Zdroj: Třinecké železárny – Moravia Steel

Mohlo by vás zajímat

Reklama