Český rozhlas modernizuje vysílání dopravních informací RDS-TMC

RDS-TMC zajišťuje automatizované předávání informací o uzavírkách a nehodách do navigací v moderních automobilech / Khalil Baalbaki, Český rozhlas
Český rozhlas společně s Ředitelstvím silnic a dálnic České republiky a se společností TamTam Research spustil výrazně modernizované vysílání dopravních informací RDS-TMC. Lepší pokrytí zajistí přesun na stanici Český rozhlas Radiožurnál.

Dopravní služba RDS-TMC (Traffic Message Channel) byla spuštěna na novém serveru s novou verzí softwaru. Zároveň byla přesunuta ze stanice Český rozhlas Vltava na Český rozhlas Radiožurnál, který má větší pokrytí.

RDS-TMC zajišťuje automatizované předávání informací o uzavírkách a nehodách do navigací v moderních automobilech. Předávané informace z Národního informačního dopravního centra tak budou dostupné v robustnější a spolehlivější podobě na celém území České republiky.

„Nově zavedená adresace geografických segmentů sítě RDS-TMC bude snižovat latenci systému a zvyšovat jeho datovou prostupnost. Současně s nasazením nového RDS-TMC serveru jsme provedli i přestavbu RDS serverů Českého rozhlasu, které nově využívají dvojitého zabezpečení proti možným výpadkům,“ uvedl ředitel Techniky a správy Českého rozhlasu Karel Zýka.

Nový systém zahrnuje důsledné sledování kvality i dostupnosti služby. Vysílaná RDS-TMC data budou trvale monitorována a vyhodnocována na dvou nezávislých místech. Stávající služba RDS-TMC bude tímto způsobem významně zkvalitněna.

Posluchačů se změna nijak nedotkne. Přijímač v autě si data RDS-TMC vyhledává automaticky sám bez ohledu na to, jakou stanici posluchač aktuálně poslouchá. Modernizované vysílání RDS-TMC na stanici Radiožurnál bylo spuštěno v úterý 13. prosince 2022 v 11 hodin.

Zdroj: Český rozhlas

Mohlo by vás zajímat

Reklama