Siemens a Skyway vyvíjejí infrastrukturu pro speciální vertiporty

Dopravní prostředky typu eVTOL představují novou součást mobility / Siemens
Vertiporty jsou centra pro dopravní prostředky typu VTOL (s kolmým startem a přistáním), jako jsou například letecké taxíky nebo drony.

Společnosti Siemens a Skyway se dohodly na spolupráci zaměřené na budování elektrické a digitální infrastruktury pro provoz těchto vertiportů. Spolupráce zahrnuje stanovení energetických nároků vertiportů a vývoj systému udržitelných dodávek energie, dobíjení a tzv. „systému systémů“, který bude podporovat provoz létajících strojů. Inovace v oblasti infrastruktury vertiportů budou mít zásadní význam pro budoucí rozšiřitelnost provozu elektrických vozidel typu eVTOL.

Hlavním cílem spolupráce je vývoj vertiportů. Zahrnuje výzkum, vývoj, plánování a podíl na jejich výstavbě a provozu. Společnost Skyway má rozsáhlé znalosti v oblasti plánování a řízení leteckého provozu, navigace letového provozu a provozování bezpilotních letadel. Siemens je zkušený odborník na infrastrukturu v oblastech elektrifikace, dobíjení vozidel a provozu zařízení.

Siemens a Skyway budou pracovat na návrhu a konstrukci univerzálního procesu nabíjení eVTOL a to na základě požadavků na dobíjení, napájení a software tak, aby zajistily spolehlivý a efektivní provoz. Kromě toho budou spolupracovat na nových konceptech, jak standardizovat plánování a realizaci vertiportů a snížit spotřebu energie.

„Udržitelná energetická řešení budou základem a zároveň nutností pro zavedení městské letecké mobility a elektrifikace letadel typu eVTOL,“ uvedl Clifford Cruz, generální ředitel společnosti Skyway. „Spojení našich zdrojů a schopností předvídat vývoj v tomto segmentu může ovlivnit plány na výstavbu vertiportů a řešení pro městskou leteckou mobilitu jako takovou.“

„Pro společnost Siemens představuje účast na vývoji městské letecké mobility zajímavou zkušenost,“ dodal John Kasuda, ředitel divize Airports, Siemens Smart Infrastructure North America. „Rozvoj a efektivní provoz vertiportů bude vyžadovat inovativní řešení, která splní očekávané požadavky na rychlou obrátku letadel a síť nejrůznějších přistávacích možností.“

Letecký průmysl se neustále vyvíjí a vstupují do něj inovace jak v oblasti letů, tak letového provozu. Dopravní prostředky typu eVTOL představují novou součást mobility, která má pozitivní vliv na život ve městech: odlehčuje dopravě a nabízí dopravní spojení s oblastmi, které v současné době nejsou dobře letecky obsluhované.

Zdroj: Siemens, Skyway

Mohlo by vás zajímat

Reklama