Již v sobotu startuje letošní Aviatická pouť v Pardubicích

Českou premiéru na leteckých dnech bude mít stíhací letoun z druhé světové války P-51D Mustang / Aviatická pouť
Program Aviatické pouti je vždy velmi pestrý, a to jak na obloze, kde se po dobu pěti hodin střídají letové ukázky strojů z různých období aviatiky, tak na zemi, kde bude opět připraven celodenní program pro celou rodinu s řadou nejrůznějších aktivit.

Obdobně tomu bude i při letošním jedenatřicátém ročníku, který se na pardubickém letišti uskuteční o víkendu 27. a 28. května 2023.

Jaký bude letošní letový program, přibližuje Jan Rudzinskyj z organizačního štábu Aviatické pouti: „I přesto, že náklady na letecká vystoupení každoročně stoupají, tak se nám dík pochopení našich partnerů podařilo i letos připravit přes pět hodin trvající letový program. Umění všech vystupujících pilotů si jistě zaslouží pozornost návštěvníků a těžko tak lze vyzdvihnout, která ukázka bude ta nej.

Určitě jsme rádi, že se nám podařilo sjednat vystoupení polského pilota Lukasze Czepiely, který je známý téměř po celém světě, dík svému výkonu v březnu letošního roku, kdy s letounem dosedl na přistávací plochu určenou pro vrtulníky. Plocha měla průměr 27 metrů a byla umístěna na vrcholu dubajského hotelu Burdž al-Arab ve výšce 212 metrů nad zemí. Přiletí i s jeho letounem Carbon Cub a uvidíme, co všechno nám na Aviatické pouti předvede. Bude to také jedinečná příležitost uvidět proslavený letoun, protože v létě poputuje do Spojených států, kde již zůstane.

Zajímavá je vždy ukázka královny leteckých sportů, tedy letecké akrobacie. V letošním roce jsme proto do programu zařadili hned několik ukázek, které představí různé pojetí akrobacie. Bude se létat na historických dvouplošnících i moderních akrobatických speciálech a nebude chybět ani akrobacie vrtulníku. Do tohoto bloku se nám podařilo dohodnout ukázku i s uznávaným litevským akrobatem a showpilotem Jurgisem Kairysem, jehož vystoupení doprovázené mohutnou kouřovou stopou je vždy ozdobou významných airshow. Na obloze však nebudou chybět ani taková jména jako Martin Šonka, Petr Kopfstein a další. Představí se i dvojice ze skupiny Flying Bulls Aerobatics Team. Diváci budou mít opravdu na co koukat."

Velitelství Vzdušných sil Armády České republiky pro prezentaci na Aviatické pouti vyčlenilo průřez současnou leteckou výzbrojí. V programu se představí letadla JAS-39 Gripen, L-159 Alca, CASA 295 a vrtulníky W-3A Sokol a Mi-24V. Diváci se vždy těší na předvedení Gripenu.

Letos ho předvede nový armádní display pilot, kapitán Ondřej Španko z čáslavské základny. Osvědčené Gripeny jistě ještě nějaký čas ve výzbroji budou, ale v případě vrtulníků Mi-24V se na Aviatické pouti bude jednat o jednu z posledních příležitostí vidět tento legendární vrtulník v letové ukázce.

K vojenskému letectvu patří neodmyslitelně i výcvik pilotů. A to je záležitost pardubického Centra leteckého výcviku (CLV). V jeho barvách se na nebi představí vrtulník Enstrom 480B-G pilotovaný Jaroslavem Špačkem a dále transportní vrtulník Mi-17, ze kterého chrudimští specialisté uskuteční výsadek na letiště. Další techniku CLV bude na nebi zastupovat vrtulový Z-142C AF pilotovaný instruktorem Martinem Šonkou.

Chybět nebudou ani historické stroje C-11 a Z-381 provozované v CLV, které doplní pestrou skladbu historických strojů zařazených do programu. Mezi nimi nebudou chybět pravidelní účastníci s rudými býky na trupu, jako například bombardér B-25 Mitchell či zajímavý dvoutrupý stíhací stroj P-38 Lightning.

V této kategorii předvedených letadel bude mít českou premiéru na leteckých dnech stíhací letoun z druhé světové války P-51D Mustang. Ten je novým přírůstkem na evropském nebi. Ve spolupráci s kluby vojenské historie je připravena komponovaná scéna, v rámci které se odehrají dynamické ukázky nejen na nebi, ale i na ploše letiště před diváky.

Zdroj: Aviatická pouť

Mohlo by vás zajímat

Reklama