Autosalony už nefrčí, nejnovější automobilové inovace dnes vystavují veletrhy technologií

 
Další 3 fotografie v galerii
Veletrh VivaTech se koná na slavném pařížském výstavišti Paris Expo v Porte de Versailles. / Peugeot
Z předražených mezinárodních autosalonů evropské automobilky houfně odcházejí, možná i proto že jejich stánek by vedle opulentní expozice bohatého čínského konkurenta vypadal tak trochu jako chudý příbuzný. V současné době výrobci aut cílí spíše na technologické veletrhy, velké designové eventy či setkání start-upů. Tyto akce totiž více zviditelní technologickou vyspělost značky a posílí její image jakožto progresivního aktéra v oblasti inovací.

Největší přehlídka technologických inovací na evropském kontinentu, VivaTech 2024, se uskuteční od 22. do 25. května v Paříži. 

Kdo bude ve francouzské metropoli na veletrhu VivaTech k vidění? Tuto akci si rozhodně nenechají ujít francouzské automobilky, aby představily na domácí půdě svoje největší technologické skvosty. Velkou show chystá například automobilka Peugeot.

Veletrh VivaTech se koná na slavném pařížském výstavišti Paris Expo v Porte de Versailles. Mimochodem jedná se o stejné místo, kde se konají i autosalony. Akce láká nejen na expozice téměř tří tisíc vystavovatelů, na programu budou i desítky odborných konferencí s téměř pětistovkou vynikajících mluvčích z různých oborů. V loňském roce byl jedním ze „spíkrů“ sám francouzský prezident Emmanuel Macron. Přišel také zakladatel Tesly Elon Musk. V letošním roce dorazí například sestry Williamsovy či prezident Evropské Rady Charles Michel. Dále se na akci VivaTech plánuje obří setkání nejznámějších influencerů a na své si přijdou i vyznavači gammingu a esportů.

Také Peugeot vyslal na svou pařížskou expozici své největší osobnosti. Ve středu 22. května dorazí ředitel marketingu Phil York, ve čtvrtek produktový ředitel Jérôme Micheron a v pátek šéfdesignér Matthias Hossann. A o čem bude řeč? Zejména o budoucích produktech značky Peugeot. Nejmarkantnějším příkladem budoucnosti francouzské automobilky je extravagantní koncepční vůz Peugeot Inception, který se francouzské veřejnosti představí poprvé v historii.

Zajímavé je, že tento koncept na rozdíl od svých předchůdců neměl mezinárodní premiéru na autosalonu, ale právě na technologickém veletrhu v Las Vegas. Ještě zajímavější ovšem je, že Peugeot Inception loni zavítal na e-Salon do Prahy, kde způsobil svým nepřehlédnutelným zjevem opravdové pozdvižení. Češi tak paradoxně zažili veřejnou premiéru tohoto ikonického konceptu o více než půl roku dříve než Francouzi.

Důležitost konceptu Inception spočívá v tom, že tento vůz nově interpretuje geny značky a vstupuje do nové éry designu. Má velmi výrazné, a přesto jednoduché a čisté linie. Jeho povrchová úprava a použité textury ladí s digitálním světem. 100% elektrický Peugeot Inception Concept je vybaven technologií 800 V. Jeho baterie o kapacitě 100 kWh umožňuje ujet na jedno plné nabití 800 km. Interiér konceptu Inception je ukázkou nových technik, které bude Peugeot používat, aby splnil závazek skupiny Stellantis snížit do roku 2030 svou uhlíkovou stopu o více než 50 % ve srovnání s 2021 a do roku 2038 se stát plně bezemisním. Kromě klíčového místa v ekologické strategii značky má Inception význam i v tom, že značná část z jeho designových a technologických prvků se objeví i v budoucích vozech Peugeot.

Jedním z těchto prvků je nový volant Hypersquare. Toto zařízení vede k novým, přirozeným, jednodušším a intuitivnějším gestům. Řidiči mohou pouhými několika kliknutími nebo stiskem konečky prstů ovládat všechny parametry vozidla, aniž by sundali ruce z ovladače řízení. Hypersquare tak v kombinaci s technologií steer-by-wire zjednodušuje řízení a zvyšuje jeho instinktivnost. Peugeot Hypersquare a nová generace i-Cockpit®, které revolučním způsobem změní emoce a potěšení z jízdy, se v roce 2026 objeví v budoucích vozech značky.

Další převratnou novinkou, kterou na stánku Peugeot lze spatřit, je technologie Remote Driving. Jedná se o způsob, jak řídit vozidla na dálku. K tomu je třeba mobilní připojení a mnoho kamer zabudovaných do vozidla. Vozy jsou pomocí této technologie připojeny na stanici, ve které sedí vyškolený specialista schopný ovládat z jednoho místa hned několik vozidel současně. Tato technologie by mohla v budoucnu najít uplatnění například pro distribuční firmy či pro služby pronájmu vozidel.

Toto je jen velmi zběžný pohled, co můžete na veletrhu VivaTech spatřit. Podobných expozic je na veletrhu VivaTech v Paříži tolik, že na jejich shlédnutí budete potřebovat několik dní.

Zdroj: Peugeot

Mohlo by vás zajímat

Reklama