Aviatickou pouť vyšperkují gripeny, dvoumotorový stroj CASA C-295 a skokan z vesmíru Baumgartner

Největším vojenským letadlem na akci bude dopravní dvoumotorový stroj CASA C-295 / Aviatická pouť
Již o tomto víkendu 1. a 2. června proběhne na pardubickém letišti dvaatřicátý ročník Aviatické pouti, akce pro celou rodinu. Na návštěvníky čeká pestrý letecký i pozemní program s mnoha zábavnými aktivitami pro děti i dospělé.

Atraktivní bývají během letecké přehlídky už tradičně chvíle, kdy nebe patří akrobatickému létání. Deset let na letounech Xtreme Air XA42 v Pardubicích oslaví dle webu pořadatele čtyřčlenná akrobatická formace Flying Bulls Aerobatics Team, která umí na obloze namotat synchronizované akrobatické prvky jako nikdo jiný na světě.

Po patnácti letech se do Pardubic s unikátním akrobatickým speciálem Corvus Racer 540 vrátí legendární maďarský pilot Péter Besenyei. Muž, který změnil vnímání letecké akrobacie, když vymyslel soutěž letadel mezi pylony, později známou jako Red Bull Air Race.

Chybět nebude ani oblíbený český akrobatický pilot Martin Šonka, vicemistr světa a mistr Evropy, který vystoupí na svém akrobatickém speciálu Extra 300SR a předvede se také na cvičném letadle Z-142C AF z pardubického Centra leteckého výcviku státního podniku LOM Praha, kde působí jako instruktor při výcviku nových vojenských pilotů. Dvojnásobný mistr světa a Evropy v letecké akrobacii pan Petr Jirmus předvede mistrovskou pilotáž na legendárním Zlinu Z-50LX.

Třešničkou v ukázce akrobacie bude strhující airshow s legendárním vrtulníkem Bo 105 v podání pilota Felixe Baumgartnera, který se proslavil skokem z vesmíru. V roce 2012 v americkém státě Nové Mexiko seskočil z výšky 39 kilometrů.

Oslava Dne dětí

Aviatická pouť nebude ani v letošním roce rozhodně jen pro fanoušky letadel. Stejně jako v předchozích letech bude její nezbytnou součástí i oslava Mezinárodního dne dětí. Vedle sledování letadel na obloze se tak nejmenší návštěvníci mohou těšit také na celou řadu soutěžních stanovišť, kde si budou moci vyzkoušet své fyzické schopnosti a znalosti.

Děti se také vedle plnění netradičních úkolů seznámí s bezpečnostními složkami, na vlastní kůži si vyzkouší třeba i to, jaké je to usednout do hasičského vozu či sanitky nebo na policejní motocykl. Hravou formou se naučí zvládat krizové situace i základy první pomoci. Soutěžit se bude vždy od 9 do 16 hodin. Hlavní cenou je letecký zájezd, mezi dalšími cenami je např. vyhlídkový let vrtulníkem nebo modely letadel.

Pilotem na zkoušku

Po oba dny, vždy od 8 do 11.30 hodin se můžete podívat na Pardubice a okolí z ptačí perspektivy. Pro návštěvníky jsou připraveny seznamovací lety se dvěma vrtulníky společnosti Heli Czech.

Pokud si do něj netroufnete usednout, nevadí. Let si můžete vyzkoušet i virtuálně v hangáru č. 9, kde budou na simulátorech připravené vyhlídkové lety ve VR brýlích. Na ukázkovém počítači si můžete vyzkoušet pilotovat proudové stíhačky F-14, F-16 a F-18, válečné legendy P-51 Mustang a Spitfire, ruské stroje MiG 15, 21 a 29 nebo bojový vrtulník Mi-24.
 
Další fantastickou atrakci pro návštěvníky připravil Red Bull, který ve svém stanu nabídne možnost zkusit si na simulátoru přistát na střeše mrakodrapu Burj Al Arab, jako to dokázal polský pilot Luke Czepiela. Když se vám to povede, dostanete plechovku, která vám dá křídla.

Rivalové z druhé světové války

Na své si přijdou i milovníci historických letadel. Období druhé světové války na Aviatické pouti připomenou dva rivalové, kteří se na samém konci konfliktu utkávali i nad územím tehdejšího Protektorátu. Diváci se mohou těšit na letové ukázky pravděpodobně nejlepší americké stíhačky North American P-51 D Mustang a prvního operačně nasazeného proudového letounu Messerchmitt Me 262.

Scény jak z válečných a akčních filmů

Milovníci dramatu se dočkají velkoprostorových válečných scén. Tou největší bude ukázka z války ve Vietnamu, při které americký bitevní vrtulník AH-1 Cobra zaútočí na pozice Vietkongu. Chybět nebude ani scéna z I. světové války s replikami stíhacích dvouplošníků včetně vzdušných soubojů a pyrotechniky.
 
Součástí doprovodného programu budou také různé simulace situací, se kterými se běžný člověk setkává jen ve filmu. Návštěvníci na vlastní oči uvidí potlačení vzpoury vězňů, zadržení pachatelů cizineckou policií nebo slaňování záchranáře se psem.

Armáda ČR na zemi i ve vzduchu

Bohatou prezentaci bude mít Armáda ČR v rámci pozemního i leteckého programu, kde se vedle letadel a vrtulníků z jednotlivých leteckých základen představí i technika od jednotek pozemního vojska nebo vojenští hasiči z pardubického letiště.
 
Největším vojenským letadlem na akci bude dopravní dvoumotorový stroj CASA C-295, který se spolu s dvojicí letounů JAS-39 Gripen postará o slavnostní zahájení akce. Po průletu se Gripeny oddělí a z letounu CASA vyskočí parašutisté. Poté CASA přistane na pardubickém letišti a na ploše budou mít diváci možnost prohlédnout si jej i zevnitř. Chybět nebude ani sólová ukázka letadla Gripen.

Zdroj: Aviatická pouť

Mohlo by vás zajímat

Reklama