Japonská automobilka s americkou energetickou společností vyvinuly nový benzin s nízkými emisemi

Při výrobě nového nízkoemisního benzinu se používají obnovitelné suroviny / Pixabay
Společnosti Toyota a Chevron společně vyvinuly nový typ benzinu s nízkými emisemi, který během svého životního cyklu produkuje o 40 procent méně oxidu uhličitého než tradiční benzin vyráběný z ropy.

Nové palivo lze používat v téměř všech benzinových automobilech, které již jezdí po celém světě. Řidiči budou moci dle webu automobilky dekarbonizovat své automobily ze dne na den, aniž by museli upravovat pohonné ústrojí nebo vyměnit vůz za nový model.

Nový nízkoemisní benzin je alternativní palivo, které lze použít místo tradičního paliva téměř ve všech benzinových automobilech, jak v hybridech a plug-in hybridech, tak v běžných automobilech. Jeho cena zatím nebyla uvedena.

K jeho distribuci lze využít stávající infrastrukturu a jeho používání nevyžaduje další investice, jako je úprava motoru nebo nákup nového modelu. Řidiči mohou výrazně snížit dopad jízdy na klima, aniž by museli měnit své návyky nebo si doma instalovat další zařízení.

Spolupráce Toyoty a Chevronu začala v roce 2021 a zpočátku se zaměřovala na vodíkové technologie. Toyota se do programu zapojila s cílem vyvinout nízkoemisní benzin v rané fázi laboratorních prací, aby byla zajištěna jeho kompatibilita s běžnými benzinovými motory a hybridními pohony.

První testy už minulý rok

Na jaře 2023 byly provedeny první silniční testy, kterých se zúčastnily hybridní Toyota Camry, RAV4 plug-in hybrid a terénní pick-up Toyota Tundra. Vozy byly natankovány nízkoemisním benzinem Chevron a jezdily po veřejných silnicích v Texasu a Mississippi.

Další fází spolupráce byla dodávka inovativního paliva do logistického centra Toyoty v Portlandu v dubnu 2024. Nízkoemisní benzin putoval do nádrží nových vozů před jejich dalším převozem k prodejcům, což svědčí o špičkové kvalitě produktu. Každý den je z centra vypraveno 450 vozů, které pak putují k zákazníkům v různých částech USA.

„Závažnost problému klimatických změn znamená, že Toyota je připravena stále intenzivněji spolupracovat s dalšími průmyslovými odvětvími. Masové používání nízkouhlíkového benzínu Chevron umožní skutečné snížení emisí CO2 u všech benzinových automobilů,“ uvedl programový manažer pro energii, paliva a udržitelnost ve společnosti Toyota Motor North America (TMNA) Mark McCarthy.

Při výrobě nového nízkoemisního benzinu se používají obnovitelné suroviny. Více než 50 procent složení tvoří biopalivo vyrobené ze zemědělských produktů a rostlinného a živočišného odpadu. Rozsáhlá spolupráce se zemědělským sektorem urychlí zavedení nízkouhlíkového paliva do masového používání a posílí postavení zemědělství v ekonomice. Popularizace paliv na bázi obnovitelných surovin umožní dekarbonizaci dopravy navázat na již existující infrastrukturu pro doplňování paliva, aniž by bylo nutné nahrazovat automobily vozidly s alternativním pohonem.

Toyota prosazuje více druhů pohonů

Jen v USA jezdí více než 265 milionů automobilů na benzin. Benzínová vozidla tvoří více než 95 procent tamního vozového parku. Průměrný osobní automobil je 12 let starý a zůstává na silnicích téměř 20 let. To znamená, že nové automobily prodávané dnes budou v provozu po celá desetiletí. Díky novým technologiím pro výrobu biopaliv bude možné snížit emise skleníkových plynů u všech spalovacích automobilů, tedy nových i ojetých.

Toyota chce dosáhnout uhlíkové neutrality do roku 2050 a chce nabízet různorodá cenově dostupná a praktická řešení. Proto Toyota provádí souběžně výzkum vývoje všech nízkoemisních a bezemisních pohonů, ať už jde o bateriové elektrické, hybridní nebo plug-in hybridní pohony, vodíkové palivové články, vodíkové spalovací motory nebo nízkoemisní syntetická paliva a biopaliva.

Zdroj: Toyota, Chevron

Mohlo by vás zajímat

Reklama