Odborníci zkoumají možnosti adaptace českých letounů L-39NG pro potřeby maďarského letectva

L-39NG je nová generace dvoumístného podzvukového proudového letounu / AERO Vodochody
Česká společnost AERO Vodochody AEROSPACE a švédská společnost Saab podepsaly memorandum o porozumění a spolupráci. Obě společnosti budou společně pracovat na prozkoumání možností adaptace letounů L-39NG pro potřeby maďarského letectva.

„Tato spolupráce je pro nás logickým a přirozeným krokem a v nově nastavené spolupráci vidíme velkou příležitost k dalšímu rozvoji našeho výcvikového systému L-39NG,“ říká Filip Kulštrunk, výkonný viceprezident a obchodní ředitel společnosti Aero.

Hlavním cílem spolupráce, v níž má Saab roli subdodavatele společnosti Aero, je vypracování studie proveditelnosti modifikace letounu L-39NG, která umožní výcvik maďarských pilotů od základního až po pokročilý výcvik.

Výsledky první fáze spolupráce budou následně využity pro komplexní společnou studii zaměřenou na vývoj nového pilotního rozhraní a avionického systému pro letoun L-39NG, aby byl kompatibilní s maďarským stíhacím letounem JAS-39 Gripen.

Společnosti Aero a Saab jsou dlouhodobými partnery a mají pozitivní zkušenosti z předchozí spolupráce. V roce 2008 zahájily spolupráci na bojovém a výcvikovém systému L-159.

V následujícím roce 2009 začala společnost Aero dodávat letounu JAS-39 Gripen pylony, které slouží k nesení různých zbraňových systémů nebo palivových nádrží. V roce 2011 pokračovala spolupráce s výrobou dalších tří typů pylonů, které se ve společnosti Aero kompletně montovaly a testovaly.

AERO Vodochody AEROSPACE a.s. se zaměřuje na vývoj, výrobu, údržbu a modernizace vojenských a civilních letadel a je největším leteckým výrobcem v České republice a jedním z nejstarších leteckých výrobců na světě. V oblasti vlastních letounů je Aero stálým partnerem řady armádních letectev a má silnou pozici na trhu s vojenskými cvičnými a lehkými bitevními letouny.

Zdroj: AERO Vodochody, Saab

Mohlo by vás zajímat

Reklama