Česká republika je dle statistik až na předposledním místě v EU z hlediska podílu prodaných elektromobilů

Za celý minulý rok se v ČR prodalo 6700 elektromobilů / Pixabay
Česko se i nadále propadá evropským žebříčkem z hlediska prodejů nových elektromobilů. Podle serveru Čistá doprava je až na předposledním místě (před Chorvatskem) s podílem 2,44 % prodaných elektromobilů na celkových prodejích.

Za první tři měsíce 2024 ale výrazně klesl dle webu ACEA i podíl prodejů elektromobilů v celé Evropské unii, a to z loňských 15 % na aktuálních 12 %.

„Výsledky prodejů elektromobilů v prvním čtvrtletí letošního roku jak v ČR, tak v Evropské unii nenadchly. Pro zbývající část roku ale vidíme situaci alespoň na domácím trhu optimističtěji. V druhé polovině března byl spuštěn podpůrný program Záruka Elektromobilita.

Po necelých dvou měsících od spuštění programu registruje Národní rozvojová banka více než 1600 žádostí, z nichž je 1051 schváleno. Pro porovnání, za celý minulý rok se v ČR prodalo 6700 elektromobilů, z čehož třetinu financovali členové ČLFA,“ uvedla Jana Hanušová, předsedkyně představenstva České leasingové a finanční asociace.

Pozitivní vývoj zaznamenávají elektromobily v portfoliích členů ČLFA. Zatímco v roce
2022 představovala auta na elektrický pohon jen 0,9 % na celkovém počtu financovaných osobních vozů, v roce 2023 už to bylo 1,6 % a v prvním čtvrtletí 2024 dokonce 1,8 %. Aktuální statistiky tak potvrzují trend postupného „zelenání“ flotil členů ČLFA.

Při koupi nového elektromobilu s využitím financování klienti členů ČLFA nejčastěji volili operativní leasing (50 %). Mírně klesl zájem o podnikatelské úvěry (45 % případů). Jen v jednotkách procent se aktuálně pohybuje koupě s využitím finančního leasingu či spotřebitelského úvěru. 

Zdroj: Čistá doprava, ČLFA

Mohlo by vás zajímat

Reklama