Nová verze stíhačky L-39NG je připravena k výcviku pilotů NATO pro letouny 4. a 5. generace

Certifikace letounu L-39NG.T1 byla udělena bez časového omezení / Katsuhiko Tokunaga, AERO Vodochody
Společnost AERO Vodochody získala typové osvědčení cvičné verze letounu L-39NG.T1. Odbor dohledu nad vojenským letectvím Ministerstva obrany ČR tak potvrdil, že letoun splňuje veškeré požadavky na letovou způsobilost a je připraven k výcviku pilotů NATO pro letouny 4. a 5. generace. L-39NG.T1 je specificky navržen pro letecký výcvik v České republice a Maďarsku, které používají stejnou konfiguraci.

Letoun L-39NG.T1 je další modifikací základní verze L-39NG. Vloni Aero získalo typové osvědčení pro variantu L-39.A1, která slouží jako výcvikový systém pro země mimo NATO. Nyní obdrželo certifikát letové způsobilosti pro L-39NG verze T1, který potvrzuje, že letoun je dle webu výrobce připraven na výcvik pilotů letounů 4. a 5. generace v rámci NATO.

„Modifikace cvičné verze L-39NG.T1 zahrnuje nejen úpravy pro zlepšení výrobních procesů, ale hlavně vylepšení avioniky na straně integrovaného výcvikového systému (ITS) a integraci brýlí pro noční vidění. Tyto změny reflektují požadavky našich zákazníků a zajišťují, že letoun je plně připraven na naplňování moderních výcvikových potřeb,“ uvedl Petr Jinda, výkonný viceprezident pro vývoj, Aero.

Varianta T1 byla přizpůsobena požadavkům zákazníků, jako je LOM PRAHA a Maďarsko. Tato verze letounu prošla řadou úprav, které zohlednily potřeby sériové výroby a dále vylepšují provozní parametry. Významnou inovací je certifikace letounu pro provoz s brýlemi pro noční vidění NVG (Night Vision Goggles), kdy vnitřní i vnější osvětlení letounu muselo být upraveno tak, aby odpovídalo přísným standardům.

Další vylepšení byla provedena na systému ITS (Integrated Training System), kde byla vylepšena kompatibilita systému s prostředky plánování misí a pozemním simulačním centrem (simulátorem). Všechny tyto prvky výrazně rozšiřují možnosti výcviku a usnadňují praktické nasazení letounu.

Od zahájení procesu v březnu 2022 k získání osvědčení bylo provedeno 148 zkušebních letů a dosaženo 120 letových hodin. Během tohoto řízení bylo předloženo 246 technických dokumentů a zkušebních zpráv, kterými se dokladuje soulad se stavebními předpisy letounu a jeho bezpečnost pro budoucí provoz. Všechny tyto kroky byly nezbytné k tomu, aby byla verze L-39NG.T1 připravena k certifikaci a získala osvědčení letové způsobilosti.

Získání tohoto osvědčení je klíčové pro možnost provozu letounů této konfigurace pro potřeby LOM PRAHA a našeho státu. Je také dalším významným milníkem deklarujícím schopnost společnosti Aero dále rozvíjet letoun L-39NG pro potřeby zákazníků na mezinárodním trhu.

Typové osvědčení opravňuje každý nově vyrobený letoun tohoto typu k vydání Osvědčení letové způsobilosti, přidělení poznávací značky a zápisu do leteckého registru. Typové osvědčení otevírá cestu k dalším modifikacím tohoto letounu, které mohou být nabídnuty novým zákazníkům.

Certifikace letounu L-39NG.T1 byla udělena bez časového omezení, což znamená, že platí po celou dobu výroby tohoto typu letounu. Díky plné kompatibilitě se systémy států Evropské unie a Severoatlantické aliance může být letoun L-39NG nasazen k výcviku vojenských pilotů v různých zemích, což z něj činí univerzální a spolehlivou platformu pro moderní letectva.

Zdroj: AERO Vodochody, LOM PRAHA

Mohlo by vás zajímat

Reklama