Projekt létajícího taxi již směřuje k zahájení komerční výroby

Plně elektrické letecké taxi s kolmým startem a přistáním / Joby Aviation
Toyota investuje dalších 500 milionů dolarů na podporu certifikace a komerční výroby elektrického leteckého taxi společnosti Joby. Celková proinvestovaná částka Toyoty do společnosti Joby dosáhne 894 milionů dolarů.

Projekt postupně směřuje k zahájení komerční výroby. Nedávno sjelo z pilotní výrobní linky v Marině v Kalifornii třetí letadlo a zároveň firma zahájila výstavbu rozšířeného závodu, který více než zdvojnásobí výrobní plochu.

V srpnu 2024 Joby oznámila, že čtvrtá z pěti fází procesu typové certifikace je nyní dokončena z více než jedné třetiny. „Dnešní investice navazuje na téměř sedmiletou spolupráci našich společností. Znalosti a podpora, které sdílí Toyota, byly pro úspěch Joby zásadní a těšíme se na prohloubení našich vztahů při naplňování naší společné vize budoucnosti letecké dopravy," uvedl zakladatel a generální ředitel společnosti Joby Aviation Joe Ben Bevirt.

Inženýři Toyoty nyní pracují společně s Joby

Od roku 2019 investuje Toyota kromě peněz také čas a lidské zdroje, aby se podělila o své znalosti v oblasti plánování procesů, vývoje výrobních metod a konstrukce nástrojů. Inženýři Toyoty nyní pracují společně s týmem Joby v Kalifornii a v roce 2023 obě společnosti podepsaly dlouhodobou dohodu, podle níž bude Toyota dodávat klíčové komponenty pohonného ústrojí a ovládání pro výrobu letadel společnosti Joby.

„Díky této dodatečné investici se těšíme, že společnost Joby certifikuje svá letadla a přejde na komerční výrobu. Sdílíme názor společnosti Joby, že udržitelné létání bude mít zásadní význam pro zmírnění přetrvávajících problémů dnešní mobility," uvedl Tetsuo Ogawa, který dohodu podepsal jako provozní ředitel jménem společnosti Toyota Motor Corporation.

Joby Aviation je kalifornská dopravní společnost, která vyvíjí plně elektrické letecké taxi s kolmým startem a přistáním, které hodlá provozovat v rámci rychlé, tiché a pohodlné dopravy ve městech po celém světě.

Zdroj: Toyota, Joby Aviation  

Mohlo by vás zajímat

Reklama