Inovativní koncept vlaku pro noční cestování vyvinuli designéři ze Škoda Group

 
Další 1 fotografie v galerii
Koncept se vyznačuje optimalizovanou geometrií lůžek neobdélníkového tvaru / Škoda Group
Moderní řešení pro noční cestování vlakem, koncept "Sleep in Motion", vyvinuli designéři z rakouské kanceláře Škoda Group. Novinka byla představena během veletrhu InnoTrans 2024 v podobě zkušebního modelu, který zvyšuje komfort a soukromí pro cestující a efektivitu provozu při zachování vysoké kapacity.

Noční vlaky jsou klíčem k dekarbonizaci dopravního sektoru a nabízejí ekologickou alternativu, díky níž se doba cestování zdá být méně zatěžující. Současné flotily nočních vlaků jsou však dle webu Škoda Group zastaralé, s nedostatečným komfortem, nedostatkem soukromí a stísněným prostorem.

Stávající možnosti, jako jsou kupé se 6 lůžky, maximalizují kapacitu, ale snižují komfort, zatímco kupé se 4 lůžky nabízejí příjemnější zážitek, ale snižují efektivitu využití prostoru a zvyšují náklady.

Nový koncept od Škoda Group, který nedávno získal patent, řeší tyto problémy revolučním designem. Koncept se vyznačuje optimalizovanou geometrií lůžek neobdélníkového tvaru, která umožňují pohodlné spaní a volnost pohybu bez snížení kapacity.

Kabiny jsou uspořádány do dvojitých jednotek, kde každá jednotka nabízí dva soukromé prostory s pohodlným přístupem a řadou vlastností, jako jsou např. prostorné matrace o délce 200 cm a šířce až 85 cm, okno pro každého cestujícího, které slouží také jako nouzový východ, výška kabiny 90 cm pro větší pohodlí, vyhrazený úložný prostor pro zavazadla na úrovni podlahy nebo prostor pro příruční zavazadla uvnitř kabiny pro větší bezpečnost.

Toto uspořádání poskytuje soukromí business třídy v kombinaci s efektivitou super-ekonomické třídy. Proměňuje zážitek z nočního vlaku v pohodlnější, bezpečnější a příjemnější cestu. Střídavá šířka uliček a vyhrazené prostory pro zavazadla přispívají k pocitu prostornosti při zachování provozní efektivity.

Zdroj: Škoda Group

Mohlo by vás zajímat

Reklama