Rychlá pomoc pro seniory v problémech: Stačí stisknout mobilní tísňové tlačítko

K přenosu dat využívá nová služba mobilní veřejnou síť Sigfox / Securitas
Nové mobilní tísňové tlačítko slouží k ochraně před kriminalitou a zdravotními riziky, jež hrozí zvláště osaměle žijícím lidem a seniorům nevycházejícím z domova.

Samotné tlačítko se vejde do dlaně a váží pouhých 17 gramů, jeho nošení je proto snadné a nijak dotyčnou osobu neomezuje. Lze jej zavěsit na krk a vložit do voděodolného krytu – díky tomu je při ruce opravdu v jakékoliv situaci.

Dlouhá životnost baterie (až deset let) nejenom eliminuje obtěžující dobíjení, ale zároveň zvyšuje užitečnost přístroje, který je funkční za každých okolností.

K přenosu dat využívá tato nová služba mobilní veřejnou síť Sigfox, jež byla v České republice postavena speciálně pro internet věcí: síť fyzických zařízení, která jsou propojená a vyměňují si data.

Síla sítě Sigfox tkví právě v jednoduchosti. Na rozdíl od klasické mobilní sítě má Sigfox nižší náklady na přenos dat, je spolehlivější, má vysokou odolnost proti zarušení a pokrývá 96 % populace v republice. Díky tomu je pro tísňové tlačítko ideální sítí. 

Postup dispečerů lze přizpůsobit individuálním potřebám každého majitele tlačítka – ať už se jedná o seniora, který žije sám, nemocného či handicapovaného člověka nebo kohokoliv jiného, kdo se cítí nějak indisponován. Varianty scénáře lze rozdělit také podle způsobu, jakým se tlačítko stiskne. Na výběr je dlouhý stisk, krátký stisk nebo dvojklik.

Po přijetí signálu operátor nejdříve zavolá na mobilní telefon držitele tísňového tlačítka. Ověří tím nutnost zásahu a vyloučí falešný poplach způsobený jeho nevědomým zmáčknutím.

V případě, že se nedovolá, následují různé varianty zásahového plánu, a to od opakovaného volání oprávněným osobám (např. rodině, přátelům či sousedům) až po vyslání zásahové jednotky Securitas (k dispozici je více než 200 vozidel po celé republice s průměrnou dojezdovou vzdáleností 11 minut) či některé ze složek integrovaného záchranného systému.

Mohlo by vás zajímat

Reklama