Hlásí vám mobil nesmyslnou polohu? Satelitní systém Galileo je totiž již několik dnů vypnutý

Galileo je systém operující nezávisle na americké GPS / ESA
Satelitní navigační systém EU je mimo provoz již celé čtyři dny, protože na zemi došlo k jistým technickým potížím. Co to znamená pro nás?

Většina satelitů ze systému Galileo utrpěla výpadek služby již v pátek 12. července a oficiální status ze strany všech satelitů je „nepoužitelný" („Not usable"). Dva ze šestadvaceti satelitů se hlásí jako „testování" („Testing") a dva další jsou mimo již delší čas kvůli věcem nijak nesouvisejícím s aktuálním problémem.

Odborníci ovšem předpokládají, že schopnost lokalizovat a pomáhat lidem v nouzi odesílajícím nouzové signály zůstala většinou nedotčena. Experti se aktuálně snaží co nejrychleji obnovit funkce tohoto multimiliardového projektu.

Zástupci organizace GSA (European Global Navigation Satellite Systems Agency) upozorňují: „Důvod technického selhání se zatím identifikuje a zároveň se provádějí obnovovací akce, aby bylo zajištěno, že běžná služba začne co nejdříve a co nejkvalitněji fungovat." Systém je poskytován zdarma a je tedy hojně využíván soukromými firmami, státními agenturami, vědci a také technologickým sektorem. 

Problémy pokračovaly i přes víkend, což naznačuje, že satelity stále ještě nemohou předávat informace o čase nebo lokaci smartphonům a jiným podobným zařízením. 
Právě na Galileo spoléhá řada moderních populárních e-gadgetů, včetně třeba i všech Apple iPhonů uvedených na trh po roce 2017.

Připomínáme, že Galileo je systém operující nezávisle na americké GPS a ruské GLONASS či snad na čínských sítích Beidou. Možná dojde i na vývoj vlastní britské verze (vynucenou Brexitem a faktem, že Anglie v Galileu utopila již 1,2 miliardy liber, což jí ale stejně na bruselských jednáních moc nepomáhá), kdy se hovoří o 3-5 miliardách liber.

Galileo začal s testovacím provozem v prosinci 2016 jako alternativa amerického navigačního systému GPS (Global Positioning System) a navržený byl tak, aby komerčním i státním subjektům a systémům poskytl přesnou lokaci. Jeho plné nasazení do akce má proběhnout již v příštím roce.

Mohlo by vás zajímat

Reklama