Nový neviditelný inkoust: Spatřit ho můžete jedině pod UV světlem a smazat se dá fénem

Zabezpečení dokumentů by s tímto inkoustem bylo velmi snadné / Pixabay
Podle vědců je nově vyvinutý inkoust viditelný pouze pod 254 nm UV světlem. Pokud je po dobu 15 sekund zahříván fénem, zpráva se zcela vymaže a papír je možné znovu použít.

Čínští vědci vyrobili neviditelný inkoust, který udrží cenné informace z dosahu nepovolaných očí. Tisk je hotový během několika sekund a po přečtení pod ultrafialovým světlem opět zmizí, pokud na něj zamíříte proudem tepla z fénu.

Zpráva je vytištěna vodní tiskárnou na papír potažený vrstvou manganu a je pouhým okem neviditelná, ale může být odhalena pod 254 nm UV světlem.

„Informační bezpečnost je téma, o které se lidé velmi zajímají, zejména v ekonomické a vojenské oblasti,“ říká vedoucí autor Čchiang Čao z Univerzity v Nankingu. Dodává, že hlavním účelem jejich práce je vytvořit bezpečné a praktické řešení. Zabezpečení dokumentů má zásadní význam pro vlády a společnosti na celém světě, a proto jednoduchý neviditelný inkoust může být užitečný.

Vědci také uvádějí, že inkoust je velmi šetrný k životnímu prostředí. Jeden list papíru totiž lze znovu použít zhruba 30krát. „Přepisovatelná funkce výrazně snižuje náklady. Náklady na tisk se odhadují na 0,002 dolaru, “ řekl Čao.

Většina bezpečnostních inkoustů na trhu používaných k zaznamenávání důvěrných informací je nebezpečná pro životní prostředí a nelze je vymazat. Papír se tak stává pouze jednorázovým záznamovým médiem. 

Vědci se nyní snaží tuto metodu zpřesnit a zdokonalit. Podle Čaa jde o to, aby způsob tisku byl co nejpraktičtější, netoxický a neměl negativní vliv na lidský organismus. Právě z uvedených důvodů vědci používají sloučeniny manganu, které jsou šetrné k životnímu prostředí a vykazují nízkou toxicitu.

Mohlo by vás zajímat

Reklama