Nová technologie otisku prstu odhalí, zda jste nedávno užili heroin: I když máte dobře umyté ruce

Nová technologie přispěje ke zvýšení bezpečnosti v oblasti identifikace drog / Pixabay
Policie získá již brzy pro boj s drogami další zbraň. Jde o novou pokročilou technologii, která dokáže zjistit, zda dotyčná osoba užila heroin, a to i když si předtím umyla ruce. Tato technologie by měla pomoci policii identifikovat uživatele drog a obchodníky s drogami.

Forenzní test, který vyvinuli vědci ve Velké Británii, je schopen rozlišit mezi těmi, co vzali drogu třídy A a těmi, kteří s ní neúmyslně přišli do styku, například tím, že si potřásli rukou s někým jiným, kdo s ní předtím manipuloval.

Vědci z Univerzity v Surrey dokázali sestavit test pomocí vzorků otisků prstů od deseti pacientů, kteří hledali léčbu na rehabilitační klinice zabývající se problematikou užívání drog. Všichni v předchozích 24 hodinách užili heroin nebo kokain. Účastníci byli vyzváni, aby si důkladně umyli ruce mýdlem a vodou před tím, než si nasadili speciální jednorázové rukavice a měli je na sobě po dobu deseti minut.

Přitom se jejich ruce potily a poskytli tak další vzorek otisku prstu. Stejný proces byl proveden s 50 dobrovolníky, kteří prohlásili, že nemají s drogami nic společného. To vědcům umožnilo rozlišovat mezi těmito skupinami.

Dr. Melanie Baileyová, spoluautorka článku publikovaného v časopise The Journal of Analytical Toxicology, řekla: „Náš tým z Univerzity v Surrey věří, že technologie, kterou vyvíjíme, přispěje ke zvýšení bezpečnosti v oblasti identifikace drog a usnadní cestu těm, kteří se chtějí postavit své závislosti. Doufáme také, že tato technologie bude užitečná i v jiných oblastech, například může potvrdit, zda pacient bere předepsané léky.“ 

Spolupracovnice Baileyové Catia Costaová dodala: „Naše výsledky ukázaly, že tato neinvazivní a inovativní technologie je dostatečně citlivá na to, aby identifikovala drogy třídy A v několika podobách – dokonce i poté, co si lidé umyli ruce různými způsoby.“ Tým již dříve používal podobnou technologii k odhalování známek užívání kokainu. V srpnu letošního roku zachytila britská Národní agentura pro trestnou činnost největší zásilku heroinu ve Felixstowe. Jednalo se o téměř 1,3 tuny o hodnotě více než 120 milionů britských liber.

Mohlo by vás zajímat

Reklama