Speciální integrační platforma podporující non-IP přenos dokáže ušetřit až 50 % energie

Jednou ze stěžejních výzev NB-IoT technologie bylo využití IP protokolu v rádiové části mezi zařízením a mobilní sítí / Pixabay
Narrow Band IoT (NB-IoT) a 5G technologie jsou budoucností Internetu věcí. IoT čidla rychle přibývají především v místech s horší dostupností, kde dokážou samostatně pracovat i několik let bez nutnosti dobíjení.

Ať už v šachtách, na odlehlých polích nebo třeba v komponentách řešení chytrých měst, způsoby využití dynamicky narůstají a s nimi i potřeba co nejefektivnějšího využití energie vestavených akumulátorů v IoT čidlech. 

Společnost M2MC, která se dlouhodobě zaměřuje na optimalizaci komunikace v mobilních IoT sítích, nyní přidala další unikát, který skokově rozšiřuje možnosti nasazení IoT čidel – ve spolupráci s předními vývojáři úsporných zařízení i chytrých aplikací do své integrační platformy miotiq.com integrovala možnost non-IP komunikace.

Zařízení zapojená od sítě internetu věcí již dnes vydrží bez nabíjení měsíce až roky. V současnosti je většina úsporných IoT zařízení připojena přes technologii NB-IoT, fungující na frekvencích mobilních operátorů. To zaručuje vyšší bezpečnosti i lepší dostupnost signálu.

Jednou ze stěžejních výzev NB-IoT technologie bylo využití IP protokolu v rádiové části mezi zařízením a mobilní sítí – zejména podíl IP a UDP hlavičky na celkové velikosti přenášených dat. Energetická náročnost přenosu dat určuje i celkovou výdrž baterií v připojených zařízeních. Díky nasazení technologie non-IP komunikace mohou jednotlivá čidla a další zařízení s platformou miotiq.com komunikovat a pro identifikaci zařízení se následně použije pouze unikátní identifikátor IMSI. Toto řešení dokáže ušetřit až 50 % energie potřebné k přenosu dat.

Integrací non-IP komunikace se nyní výrazným způsobem snižují nároky na spotřebu energie koncových IoT zařízení při zachování všech jejich stávajících výhod, jakými jsou typicky vynikající dostupnost mobilního signálu nebo nejvyšší bezpečnost.

Zpřístupnění non-IP komunikace ve službě miotiq.com nyní přináší obrovskou příležitost pro výrobce IoT čidel a vývojáře aplikací, kteří nemusí vyvíjet vlastní rozhraní pro komunikaci s IoT sítí, využívají standardní řešení prostřednictvím REST API a mohou se soustředit pouze na samotný vývoj koncových zařízení, jež mohou v terénu samostatně pracovat až dvakrát déle než dosud.

Koncoví zákazníci zase získají výrazně vyšší uživatelský komfort u IoT zařízení využívajících non-IP komunikaci, protože servisní interval výměny baterií v IoT čidlech bude až dvakrát delší.

Mohlo by vás zajímat

Reklama