Pandemie přispěla k výraznému poklesu zboží na dobírku, lidé platí častěji online

Český e-commerce očekává další rekordní rok v oblasti tržeb i objemu online plateb / Pixabay
Letošní koronavirová krize způsobila, že čeští zákazníci po letech výrazně změnili své nákupní chování. Místo aby zaplatili za zboží objednané online až při jeho převzetí, začali upřednostňovat platbu online.

Platba na dobírku klesla z více než 50 % na 15 až 20 %. V roce 2020 s největší pravděpodobností také zaznamená český trh elektronického obchodování další rekordní tržby. Vyplývá to z dat a odhadů PayU, jednoho z předních hráčů v online platbách v České republice i na světě.

Hlavním impulsem pro přechod z dobírky na online platby byla karanténní opatření zavedená již na jaře, zejména dočasné uzavření obchodů.

Druhým důvodem bylo, že logistické společnosti zavedly takzvané bezkontaktní doručování a lidé po určitou dobu nemohli platit v hotovosti, jak jsou ve většině případů zvyklí. Místo toho platili online předem.

Celý český e-commerce očekává další rekordní rok v oblasti tržeb i objemu online plateb. Poptávka po online nakupování v České republice už překročila nejvyšší úroveň měsíčního rekordu v roce 2019.

Doposud zaznamenávali obchodníci největší prodeje na Černý pátek a podobné akce na konci roku. V loňském roce byly tradičně nejsilnější měsíce listopad a prosinec, letos je překonaly už jinak obvykle slabý březen, duben i červen.

Mohlo by vás zajímat

Reklama