Nové zařízení změří pálivost chilli papriček ve vašem jídle

Papričky mohou být jemné, sladké, ale také pekelně ostré / Pixabay
Vědci vyvinuli jednoduché, přenosné zařízení, které má schopnost určit pálivost chilli papriček. Stačí nainstalovat kompatibilní aplikaci a přístroj zapojit do chytrého telefonu.

Chilli papričky patří mezi nejpopulárnější koření na světě. Využívají se pro guláše, omáčky k masu a polévky. Milovníci italské kuchyně si jistě vzpomenou na špagety aglio olio.

Intenzita pálení se však liší druh od druhu. Papričky mohou být jemné, sladké, ale také pekelně ostré. A pro nezkušené tak může nastat nadměrné vzplanutí úst. 

Vědci z thajské univerzity prince Songkly přišli s řešením, jak poznat pálivost chilli papriček. Zařízení s názvem Chilica-pod, které designem připomíná skutečnou papričku, dovede detekovat kapsaicin, chemickou sloučeninu, která způsobuje to, že chilli pálí. Podle vědců je vynález velice citlivý a dokáže odhalit i velmi nízké hladiny této ohnivé molekuly.

Chilica-pod zvládne používat úplně každý. Zařízení spárujete s telefonem, nainstalovanou aplikací a vložíte papírový elektrochemický senzorový proužek. Pak přichází na řadu ampulka s roztokem ethanolu. Právě do ní vhodíte kousek chilli a pak protřepete. Vzorek následně kápnete na zmíněný senzorický papírový proužek. Tam se smísí s grafenem a dusíkem, přičemž přístroj změří vodivost. Z výsledků pak určí obsah kapsaicinu. 

Chilica-pod je zatím jen prototyp, už teď se však u fanoušků chilli těší velké popularitě. Navíc je prý přesnost této hračky srovnatelná s laboratorními testy. Warakorn Limbut, chemik na univerzitě prince Songkly, který se na vynálezu podílel, jej podrobil testům.

K tomu použil šest papriček z místního trhu. Chilica-pod určil koncentraci kapsaicinu, a ta se pohybovala od 7,5 do 90 mikromolů na litr roztoku. Odpovídá to tedy papričce serrano a kajenskému pepři. Ve srovnání se super pálivou papričkou Carolina Reaper jsou to jen mírné odrůdy. 

Chilica-pod je sice šikovným vynálezem, ale pro kované znalce je to spíše stylový doplněk než něco, co skutečně využijí. Kapsaicin je navíc, jak uvedli experti z Nového Mexika, jen jednou z 24 příbuzných sloučenin, které papričky dělají pálivými.  

Mohlo by vás zajímat

Reklama