Restaurátoři z Pardubic dokončili záchranu pravěké studny

Záchrana čtyřboké dubové studny trvala restaurátorům přes dva roky / Univerzita Pardubice
Experti z Fakulty restaurování Univerzity Pardubice dokončili záchranu více než 7 000 let staré studny. Mimořádně zachovalý a významný nález z pravěku objevený v roce 2018 u Ostrova na Chrudimsku restaurátoři zakonzervovali a připravili k předání.

Unikát z období neolitu brzy poputuje do Východočeského muzea v Pardubicích. Zhruba sto kusů křehkých částí pocházejících ze dvou studní, jedné z dubového dřeva a druhé z jedlového dřeva, se musí převézt s největší opatrností.

„Ani po konzervaci se ošetřené dřevo pevností nevyrovná běžnému dřevu. Přesto je možné ho při šetrné manipulaci převážet. Aby se tento světový unikát při transportu nepoškodil, obalíme jednotlivé díly do bublinkové fólie a vložíme je do plastových transportních nádob,“popsal Ing. Karol Bayer, proděkan pro vědeckovýzkumnou činnost Fakulty restaurování Univerzity Pardubice.

Záchrana čtyřboké dubové studny trvala restaurátorům přes dva roky. „Je to jednoznačně nejstarší objekt, na kterém jsme s kolegy na fakultě pracovali. Na záchraně a zakonzervování studny, která si vyžádala stovky hodin práce, se podílelo pět restaurátorů,“ přiblížil proděkan Karol Bayer.

Důležitou součástí záchrany této památky byla příprava vhodného technologického postupu. Nejdříve restaurátoři kusy dřeva po šetrném odstranění zbytků zeminy a ošetření biocidním prostředkem impregnovali po dobu 16 měsíců v roztoku sacharózy.

Právě cukr měl za úkol dřevo zpevnit a zabránit jeho smršťování, případně deformaci při následném vysychání v prostorách se stabilní teplotou a kontrolovanou vlhkostí. Pod drobnohledem vědců se dřevěné části ponechaly schnout na roštech další rok. „Pozorovali jsme, zda se na povrchu nezačínají objevovat plísně, a zda se jednotlivé kusy nesmršťují nebo nedeformují. V závěru jsme sledovali kolísání hmotnosti. Jakmile se stabilizovala, usoudili jsme, že proces sušení je u konce,“ doplnil vědec Karol Bayer.

Pravěká studna je vysoká 140 centimetrů a skládá se ze čtyř rohových sloupků s drážkami, v nichž drží prkna tvořící strany objektu. Půdorys unikátního nálezu má tvar čtverce se stranou dlouhou 80 centimetrů. Archeologové studnu nalezli v roce 2018 při průzkumu stavby dálnice D35 u Ostrova na Chrudimsku. Při velmi logisticky a technicky náročné akci, která neměla v České republice obdoby, studnu z místa nálezu vyzvedli v jednom bloku.

Experti z brněnské Mendelovy univerzity poté pomocí letokruhů prokázali, že stromy použité na stavbu dubové studny byly pokáceny mezi roky 5 256 a 5 255 před naším letopočtem a rohové sloupy pocházejí z kmenu, který padl dokonce na přelomu let 5 259 a 5 258 před naším letopočtem.

Zdroj: Univerzita Pardubice

Mohlo by vás zajímat

Reklama