Jak se nespálit při výběru domácí vodárny

Rodinné domy většinou mají proměnnou spotřebu vody, ale vyžadují konstantní tlak / Pumpa
Domácí vodárna je zařízení, které slouží k zásobování pitnou nebo užitkovou vodou. Vodárny najdou své využití v rodinných domech, chalupách či na chatách.

Zkrátka všude tam, kde je v blízkosti studna či vrt s vodou, kterou je potřeba dostat do objektu. Jak ale kvalitní vodárnu vybrat? Jaké otázky je podle portálu Pumpa nutné si před koupí zodpovědět a co při výběru zohlednit?

Při výběru domácí vodárny je nutné si nejdříve odpovědět na tyto základní otázky. Zda budete využívat vodu z vrtu nebo studny? Jak daleko a hluboko je zdroj vody? Kolik vody denně spotřebujete a zda požadujete konstantní tlak?

Odkud budete vodu čerpat?

Klíčový je následně výběr ideálního typu domácí vodárny. Pokud je výška mezi sáním a hladinou vody menší než 8 metrů (včetně ztrát v ležaté části sacího potrubí), volíte vodárnu s povrchovým čerpadlem.

V samotné studni je pak umístěn sací koš se zpětnou klapkou a případně ochrana před suchoběhem. „V opačném případě dejte přednost vodárně s ponorným čerpadlem umístěným ve studni nebo vrtu,“ radí Martin Křapa, obchodní ředitel společnosti Pumpa.
 
Celý komplet domácí vodárny se skládá z čerpadla, tlakové nádoby s manometrem a tlakovým spínačem nainstalovaným na tzv. pěticestné armatuře. Při poklesu tlaku v soustavě (např. otevřením kohoutku) pod nastavený zapínací tlak, tlakový spínač automaticky sepne čerpadlo a vypne jej při dosažení nastaveného vypínacího tlaku. Tlaková nádoba (nejčastěji v objemu 60–80 l) zabraňuje častému spínání čerpadla a při jejím pořízení se především řiďte objemem vody, který v domácnosti spotřebujete. „Výkon domácí vodárny je vždy určen výkonem čerpadla a tlaková nádoba na něj nemá vliv,“ prozrazuje Martin Křapa.

Množství vody a její tlak

Kolik vody budete čerpat je důležité pro stanovení potřebného průtoku, který se označuje písmenem Q v jednotkách l/s, l/min nebo m³/hod. Jako ukazatelé slouží počet osob a účel využití, čímž stanovíte tzv. okamžitou spotřebu vody. „U průměrného rodinného domu jde zhruba o 2-3 kubíky za hodinu,“ říká Martin Křapa a dodává, že tlak v nejvzdálenějším místě odběru by měl být minimálně 2,5 - 3 bary.
 
Tento tlak je ovlivněn různými filtračními zařízeními, armaturami, a především hydraulickými ztrátami v potrubí, přičemž rozdíly mohou být ve výsledku až 1-2 bary. Hydraulické ztráty vypočtete tak, že sečtete všechny výšky od zdroje vody k výtoku a přičtete ztrátu 1 metru výškově za každých 10 metrů délky potrubí. Musíte rovněž počítat s převodem na jiné veličiny – například 10 metrů výšky odpovídá 1 Atm, 100 J/kg, 0,1 MPa. Pro určení potřebného tlaku vody (MPa) v místě spotřeby rovněž potřebujete znát umístění a typy spotřebičů v domácnosti.
 
Pokud se chystáte stavět či rekonstruovat rodinný dům nebo chalupu, máte příležitost naddimenzovat si nejen čerpadlo, ale i rozvody vody. Tímto krokem si zajistíte požadované množství vody i tlak v nejvyšším bodě odběru, například v podkroví.

Vodárny s frekvenčním měničem

Rodinné domy většinou mají proměnnou spotřebu vody, ale vyžadují konstantní tlak. Jsou pro ně tedy vhodné domácí vodárny s frekvenčním měničem, který trvale sleduje tlak v potrubí a mění otáčky čerpadla v závislosti na aktuálním průtoku vody. K těmto vodárnám budete potřebovat malou tlakovou nádobu o objemu 2-8 l nebo si vyberte vodárnu, která má tlakovou nádobu již integrovanou.

Atest na pitnou vodu

„Pokud pořizujete domácí vodárnu pro zásobování pitnou vodou, vybírejte vždy tu s atestem na pitnou vodu. Takto označené výrobky jsou v souladu se zákonem o ochraně veřejného zdraví. Výrobce, distributor či dovozce vodáren má podle tohoto zákona povinnost před uvedením produktu na trh ověřit výluhovým testem, zda vodárna odpovídá hygienickým požadavkům. Ideálním příkladem kvalitní vodárny s atestem na pitnou vodu je vodárna Calpeda s nerezovým čerpadlem NGXM a tlakovou nádobou GWS,“ upozorňuje Martin Křapa.

Řešení pro zvýšení tlaku vody

Domácí vodárnu upotřebíte i v případě, že je váš rodinný dům napojen na vodovodní řád s nedostatečným tlakem. Právě vodárna ve formě kompaktního automatu je tím zařízením, které vám tlak z vodovodního řádu posílí.

Zdroj: Pumpa

Mohlo by vás zajímat

Reklama