Jak si vybrat nádrž na dešťovku a jakým čerpadlem ji vybavit

Pro samotné zadržení dešťové vody slouží retenční nádrže / Pumpa
Vlastníte nebo stavíte rodinný dům a řešíte, co s dešťovou vodou? S aktuálními problémy se suchem je určitě na místě hledat lepší způsob jejího využití než svádění do kanalizace. Nabízí se například využívat dešťovku jako výrazně levnější alternativu vody z řádu na závlahu zahrady.

Pokud vás tento záměr láká, budete dle webu společnosti Pumpa potřebovat retenční nádrž, do které půjde vodu snadno sbírat a následně ji využívat.

Jak ale takovou nádrž vybrat? Jakým čerpadlem ji osadit a existují nějaké státní dotace na její pořízení?

Retence dešťovky

Cena vody rok od roku roste, ale její spotřeba je obrovská. Každý z nás spotřebuje zhruba 100 litrů vody denně a na závlahu trávníku o velikosti 200 m2 „padne“ až 850 litrů za den. Jen splachováním každý z nás spotřebuje přibližně 24 litrů denně. To jsou velká čísla, takže pokud máte možnost spotřebu kohoutkové vody snížit využíváním dešťovky, dává to smysl z pohledu ekologie i financí.

Pro samotné zadržení dešťové vody slouží již zmiňované retenční nádrže, většinou vyrobené z plastu, kterých je na trhu široká nabídka. Využít lze ale i nepoužívanou žumpu nebo IBC kontejnery. Navíc nádoba nemusí být umístěna pod zemí, i když to je samozřejmě nejvhodnější řešení.

„Při volbě velikosti retenční nádrže musíme vycházet z velikosti plochy střechy, ze které budeme vodu jímat. Průměrné množství vydatných srážek se pohybuje okolo 30 litrů na 1 metr čtvereční, ale je třeba vždy vycházet ze srážkových hodnot v lokalitě, kde nádrž instalujeme. Pokud máme plochu střechy například 200 m2, volíme retenční nádrž o velikosti zhruba 5 m3. Nesmíme také zapomenout, že při přívalových deštích může spadnout i dvakrát více vody a je potřeba zajistit přepad z retenční nádrže,“ radí Martin Křapa, obchodní ředitel společnosti Pumpa, jež se prodejem, servisem a montáží vodních čerpadel i jímek zabývá více než 30 let.

Využití dešťové vody

K čemu zachycenou vodu použít? Například pro závlahu zahrady, a to ručním postřikem nebo závlahovým systémem. Pokud se rozhodneme pro profesionální systém, je nutné zajistit dodávku vody do nádrže pro případ nedostatku srážek. Je možné použít i vodu ze studny nebo vrtu a v době nedostatku srážek nádrž dopouštět.

Další možností je dopouštění z veřejného vodovodu. Tady je vhodné požádat správce vodovodu o podružné měření a vyhnout se tak platbě za stočné. Toto je ideální u menších ploch, kde se investice do nově budovaného podzemního zdroje nevyplatí. U větších ploch nad 300 m2 je lepší vybudovat nový zdroj podzemní vody, který lze využít i pro běžnou spotřebu vody.

„Další variantou je využít zachycenou vodu na splachování WC. V tomto případě je nutné si uvědomit, že takto použitá voda se stává vodou odpadní a bude nutná smlouva s provozovatelem kanalizace, pokud jí vodu odvádíte,“ říká Křapa.

Co musí systém na dešťovku splňovat?

Obecně je samozřejmě základem celého systému nádrž a vhodné čerpadlo nebo čerpací systém. „Vzhledem k tomu, že retenční nádrž se nejčastěji využívá na závlahu zahrady, je nejvhodnější ji osadit automatickým ponorným čerpadlem, jakým je například LEO LKS. Pokud ale retenční jímku budete využívat k jiným účelům, rozhodně doporučuji nepodcenit čištění. Za účelem splachování postačují filtry hrubých nečistot a v případě, že se budete chtít dešťovkou i sprchovat, je nutné zvolit filtrační systémy pro šedou vodu,“ uvádí Martin Křapa a doplňuje: „Určitě také silně doporučuji investovat do sestavy pro dopouštění, která zajistí, že v nádrži bude dost vody i v období sucha. Sestavu lze jednoduše zapojit do zásuvky 230 V a obsahuje plovák se závažím, elektromagnetický ventil a desetimetrový kabel.“

Dotace ze strany státu

Podle loňské studie Akademie věd ČR byla letní sucha, která v posledních letech postihla střední Evropu závažnější, než kterákoliv jiná suchá období za uplynulých více než 2100 let. Zadržování a využívání dešťové vody se tak stává národní prioritou a stát využívání dešťovky podporuje.

Děje se tak například prostřednictvím dotačního programu "Nová zelená úsporám", který se na podzim loňského roku rozšířil o program "Dešťovka". Ten je přímo určen na podporu zachytávání a využívání dešťové vody a jeho prostřednictvím mohou žadatelé získat dotaci v rozmezí 27 – 105 000 Kč.

„Například na projekt retence dešťové vody pro zálivku zahrady mohou majitelé stávajících rodinných domů získat od státu až 55 000 korun. Jen musí počítat s tím, že výsledná částka závisí na typu podporovaného opatření a objemu nádrže,“ říká Martin Křapa.

Zdroj: společnost Pumpa, AV ČR

Mohlo by vás zajímat

Reklama